Hercegovina

Manifestacija „Dučićev dan“ prvi put bez svečane akademije

Kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, koja se u Trebinju godinama održava na praznik Blagovijesti, kada je preminuo bard srpske poezije, ove će godine, prvi put otkako je ustanovljena, ostati bez centralnog događaja – svečane akademije.

Osim pjesnika na akademiji, publika će biti uskraćena i za tradicionalne nastupe operskih pjevača i majstora baleta i glume, ali će ostali trodnevni program, od 5. do 7. aprila,  ostati isti, započet tradicionalnim naučnim skupom o srpskoj poeziji i poetici 20. vijeka.

Ovogodišnji naučni skup odvijaće se 5. i 6. aprila, gdje će se dvadesetak poznatih imena srpske književnosti i književne kritike baviti poezijom i poetičkom misli Novice Tadića, čime će u petak, 5. aprila, i započeti „Dučićev dan“, da bi u večernjim satima bio upriličen događaj „Još dvije, tri riječi o jeziku, rode“, odnosno promocija knjige „Zavet i Megalopolis“ prof. dr Slobodana Vladušića.

Uoči Blagovijesti, 6. aprila, na Trgu pjesnika u Trebinju biće održan program maturanata trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“ i učenika Muzičke škole Trebinje pod nazivom „Dučiću s ljubavlju“, nakon čega se nastavlja naučni skup, a u večernjim satima slijedi promocija zbornika o Lazi Kostiću, nastalog na prošlogodišnjem skupu, te izložba „Nikola Tesla – čovjek iz budućnosti“.

U nedjelju, na sam praznik Blagovijesti i datum upokojenja Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici biće služena sveta liturgija i pomen pjesniku.

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

„Đurologija” do posljednjeg mjesta napunila pozorišnu salu KC Trebinje

Urednik

Prilika za posao u Trebinju: MaxBet grupaciji potreban serviser

Urednik

Prodaje se stan 74 m2 na unikatnoj lokaciji u Trebinju

Urednik

Turneja od 50 koncarata: „Bijelo dugme“ najavilo koncert i u Trebinju 3. avgusta

Urednik

U Bileći promovisana knjiga „Poziv“ autorke Radmile Šinik

Urednik

Na izgradnji HE „Dabar“ angažovano 100 kineskih radnika

Urednik

Večeras u Trebinju nastupa Branko Đurić Đuro u njegovoj „Đurologiji“

Urednik

Potrebne spremačice za održavanje vila na Ivanici i osoba za održavanje bazena

Urednik

Supernova otvara novo prodajno mjesto u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više