Hercegovina Vijesti

Mostar dobija prvi hotel Hilton u Bosni i Hercegovini

Svjetska franšiza hotela Hilton uskoro će imati svoje kapacitete i u Bosni i Hercegovini, a prema saznanjima Top Portala, u ovom mjesecu bi trebalo biti objavljeno da će na Hotelu Neretva u Mostaru stajati ime svjetske hotelske franšize Hilton.

Pregovori sa vlasnicima Hotela Neretva su privedeni kraju, a da se vijest potvrdi čeka se potpisivanje svih ugovora i sporazuma.

Vlasnik Hotela Neretva Halim Zukić nedavno je potvrdio da će polovinom maja moći kazati da li je postignut dogovor sa Hiltonom. ”Sredinom maja će održat Investicijski forum u Berlinu odakle će na tu temu biti obaviještena javnost u BiH”, otkrio je Zukić.

On je naveo da će ovaj znameniti mostarski hotel u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, trebao bi biti obnovljen do ljeta iduće godine.

Hotel Neretva izgrađen je 1892. godine i prijeratni je simbol Grada na Neretvi. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitor,  morati zadržati autentičan izgled, posebno jer je riječ o nacionalnom spomeniku.

“Projekat hotela Neretve davno je prošao proceduru Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i zadržaće autentičan izgled. Zabunu stvaraju prozori koji su trenutačno kvadratni, a trebaju postati okrugli. Ali to se rješava kroz proces nastavka radova na fasadi i svih tih ukrasa koji moraju biti potpuno autentični. Sve što se nalazilo na hotelu, nalaziće se ponovo na fasadi”, kaže Zukić.

Naglašava da će, kada se otvori, to biti hotel visoke kategorije s 83 sobe i biće uređen kao poslovno-ugostiteljski objekat, dok će unutar kompleksa hotela biti izgrađena i podzemna garaža s parking mjestima.

Iako je Zukić obećao zadržati autentičnost hotela, profesorica i istoričarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić tvrdi da se već sada vide odstupanja od stare gradnje.

“Ovo dosad napravljeno nije napravljeno onako kako je objekt izgledao originalno, nisu poštovani oblici ni veličine otvora. Ispoštovani su gabariti objekta u dužinu i širinu, no visina nije ispoštovana, jer je dodano u potkrovlju da bi se dobila veća korisna površina, što u konačnici mijenja vanjsku proporciju objekta”.

Istoričarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić tvrdi da se već sada vide odstupanja od stare gradnje. “Ovo dosad napravljeno nije napravljeno onako kako je objekt izgledao originalno, nisu poštovani oblici ni veličine otvora. Ispoštovani su gabariti objekta u dužinu i širinu, no visina nije ispoštovana, jer je dodano u potkrovlju da bi se dobila veća korisna površina, što u konačnici mijenja vanjsku proporciju objekta”.

Ona podsjeća da je Hotel Neretva prvi veliki hotel čija istorija prati istoriju grada.

”Svi važni ljudi koji su dolazili u Mostar, prošli su kroz ovaj hotel čiji bi identitet trebao obilježavati identitet Mostara. On pripada neomaorskom stilu koji dekorativnim elementima pokušava povezati Srednju Evropu sa zatečenim orijentalnim naslijeđem. Izgledom, on povezuje istok i zapad. Ovde se, na primjer, služila bečka šnicla i baklava, a to je ono što jest naš identitet”, zaključila je.

 

 

Izvor: Top portal 

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više