Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Sutra počinju „Vidovdanske svečanosti“

U okviru Trebinjskog kulturnog ljeta u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće održane Vidovdanske svečanosti, u periodu od 26. do 28. juna 2023. godine.

U organizaciji Centra za društveno-politička istraživanja biće održan trodnevni naučni skup od 26. do 28. juna. U ponedeljak, 26. juna u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće otvorena izložba ,,Orao, lav i krin – heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja“ autora mr Janka Vračara, muzejskog savjetnika istoričara iz Muzeja Republike Srpske i MA Dejana Došlića, višeg asistenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

Izložbu čini dvadeset grbova vladarskih i velikaških porodica srednjovekovnih srpskih zemalja u trodimenzionalnoj formi i faksimil Fojničkog grbovnika iz 1675. godine u kojem su predstavljene te porodice. Takođe, posjetioci na izložbi mogu vidjeti i primerke srebrnog novca srednjovekovnih bosanskih vladara Tvrtka II i Stefana Tomaševića, kao i kopiju pečata srpskog kneza Strojimira iz 9.vijeka.

Narednog dana, u utorak 27. juna, u 10 časova održaće se simposion ,,Кosovski zavjet: istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj“ na kome će biti predstavljeni radovi iz oblasti istorije, arheologije i epigrafike.

Trećeg dana naučnog skupa, u srijedu 28. juna, u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće biće održana Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 9.00 časova.

U organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske – podružnica Trebinje, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u utorak 27. juna u 20.00 časova, biće održano književno veče ,,Vidovdanski književni susreti“ . Trebinjskoj publici će se predstaviti književnici iz Republike Srpske i Trebinja. Muzički gost večeri je kantautor Ranko Slijepčević.

U srijedu, 28. juna u 19.00 časova u Depadansu Muzeja Hercegovine u Trebinju – Zadužbina Dubravke M. Кujačić u Ušću – Lastva biće upriličeno otvaranje izložbe grafika Branka Šotre. Ovo je 19. godina da se povodom Vidovdanskih svečanosti održava prigodan kulturno-umjetnički program.

Branko Šotra (1906 – 1960) jedan je od najpoznatijih naših grafičara. Linorezi Branka Šotre, na kojima su predstavljene vedute i gradske ulice starog jezgra Trebinja predstavljaju osnovu na kojoj se formirala Umjetnička zbirka Muzeja Hercegovine u Trebinju. Zbirka njegovih grafika dopunjena je poklonom Кsenije i Vladimira Gaćinovića, njegovih nećaka, a potom i poklonom Zorke Gaćinović, Vladimirove supruge.

U programu učestvuju Milica Radić i Pavle Paovica, koji će se predstaviti tradicionalnim dvoglasnim pjevanjem, narodni guslar Aleksa Ćurić i pjesnici Nataša Stanić, Vera Basor, Suzana Ljepava i Dobroslav Ćuk.

 

 

Padrino, jun 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Hotel Aćimović zapošljava: Otvorene pozicije recepcioner, kuvarica, sobarica, portir

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više