Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Sutra počinju „Vidovdanske svečanosti“

U okviru Trebinjskog kulturnog ljeta u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće održane Vidovdanske svečanosti, u periodu od 26. do 28. juna 2023. godine.

U organizaciji Centra za društveno-politička istraživanja biće održan trodnevni naučni skup od 26. do 28. juna. U ponedeljak, 26. juna u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće otvorena izložba ,,Orao, lav i krin – heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja“ autora mr Janka Vračara, muzejskog savjetnika istoričara iz Muzeja Republike Srpske i MA Dejana Došlića, višeg asistenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

Izložbu čini dvadeset grbova vladarskih i velikaških porodica srednjovekovnih srpskih zemalja u trodimenzionalnoj formi i faksimil Fojničkog grbovnika iz 1675. godine u kojem su predstavljene te porodice. Takođe, posjetioci na izložbi mogu vidjeti i primerke srebrnog novca srednjovekovnih bosanskih vladara Tvrtka II i Stefana Tomaševića, kao i kopiju pečata srpskog kneza Strojimira iz 9.vijeka.

Narednog dana, u utorak 27. juna, u 10 časova održaće se simposion ,,Кosovski zavjet: istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj“ na kome će biti predstavljeni radovi iz oblasti istorije, arheologije i epigrafike.

Trećeg dana naučnog skupa, u srijedu 28. juna, u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće biće održana Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 9.00 časova.

U organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske – podružnica Trebinje, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u utorak 27. juna u 20.00 časova, biće održano književno veče ,,Vidovdanski književni susreti“ . Trebinjskoj publici će se predstaviti književnici iz Republike Srpske i Trebinja. Muzički gost večeri je kantautor Ranko Slijepčević.

U srijedu, 28. juna u 19.00 časova u Depadansu Muzeja Hercegovine u Trebinju – Zadužbina Dubravke M. Кujačić u Ušću – Lastva biće upriličeno otvaranje izložbe grafika Branka Šotre. Ovo je 19. godina da se povodom Vidovdanskih svečanosti održava prigodan kulturno-umjetnički program.

Branko Šotra (1906 – 1960) jedan je od najpoznatijih naših grafičara. Linorezi Branka Šotre, na kojima su predstavljene vedute i gradske ulice starog jezgra Trebinja predstavljaju osnovu na kojoj se formirala Umjetnička zbirka Muzeja Hercegovine u Trebinju. Zbirka njegovih grafika dopunjena je poklonom Кsenije i Vladimira Gaćinovića, njegovih nećaka, a potom i poklonom Zorke Gaćinović, Vladimirove supruge.

U programu učestvuju Milica Radić i Pavle Paovica, koji će se predstaviti tradicionalnim dvoglasnim pjevanjem, narodni guslar Aleksa Ćurić i pjesnici Nataša Stanić, Vera Basor, Suzana Ljepava i Dobroslav Ćuk.

 

 

Padrino, jun 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više