Hercegovina

Ovog ljeta niz manifestacija u Bileći: Zahvalnost Ministarstvu za pitanja dijaspore u Vladi Republike Srbije

Danas je u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ održana konferencija za štampu na kojoj su predstavljeni sadržaji manifestacije „Kulturno ljeto i aktivnosti Bileća 2024“, koja će se održati u junu, julu i avgustu ove godine.


U okviru kulturnog ljeta biće organizovano pet zasebnih manifestacija:
-Međunarodna tradicionalna vidovdanska dječija smotra folklora- očuvanje srpske narodne tradicije Bileća 2024
– Projekat „Značaj srpskog jezika, ćirilice, običaja, manifestacija i omladinskog umrežavanja za Srbe u regionu i dijaspori“
-Bileća fest
-Lipa fest
-Putovanja i nastupi GKUD „Vladimir Gaćinović“ Bileća.
Danijela Šegrt, koreograf u GKUD „Vladimir Gaćinović“ je istakla da će se ove godine održati dječija smotra folkolora sa rekordnim brojem učesnika.
„Festival ima za cilj razvoj i uspostavljanje prijateljskih odnosa, promociju kulturne saradnje dječije zajednice, kao i podsticaj u očuvanju i njegovanju kulturnog naslijeđa. Na festivalu će učestvovati kulturno-umjetnička društva iz Istočne Hercegovine i Crne Gore, sa oko 500 učesnika. Članove GKUD „Vladimir Gaćinović“ do kraja godine očekuju brojna putovanja i nastupi širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore“, istakla je Šegrt.
Bileća je poznata po odličnim koncertima tokom jula i avgusta. I ove godine nas očekuje bogat muzički sadržaj u okviru Bileća i Lipa festa.


„Bileća fest“ će se ove godine održati 12. jula. Sredstava od prodaje ulaznica će se uplatiti na račun Humanitarne organizacije „Sveti Vukašin“ za pomoć u realizaciji nekoliko značajnih projekata koje ćemo naknadno objaviti. „Lipa Fest“ će se održati 9. avgusta, kada će bilećani i njihovi gosti uživati u hitovima „Amadeus benda“. Na jednoj od festivalskih večeri nastupiće i mlade nade našeg grada, grupa „Preko reda“, što će biti prilika da se predstave široj publici. Prihod i sa ovog koncerta biće doniran u humanitarne svrhe Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke „Sveta Petka“ u Bileći u iznosu od 500 KM. Lipa fest nagradiće đake generacije iz tri bilećke škole sa po 300KM“, istakao je direktor festivala Nemanja Ivetić.

U okviru projekata „Značaj srpskog jezika, ćirićice, običaja, manifestacija i omladinskog umrežavanja za Srbe u regionu i dijaspori“ poseban akcenat biće stavljen na mlade, organizovaće se priredbe, književne večeri, radionice, nastupi guslara i srpskog narodnog stvaralaštva, kaže Nebojša Rogan, predsjenik Udruženja „Kulturni centar“ Bileća.

„Ovu značajnu manifestaciju podržaće i Ministarstvo za pitanja dijaspore u Vladi Republike Srbije i ministar Đorđe Milićević koi će , ukoliko mu to obaveze dozvole, posetiti Bileću tokom kulturnog ljeta i uspostviti bližu saradnju sa rukovodstvom naše opštine. Tokom projekta ćemo promovisati kulturu, srpski jezik, ćirilicu, kulturnu baštinu i naslijeđe“, dodao je Rogan.

Organizatore kluturnog ljeta pozdravio je načelnik opštine Bileća, Veselin Vujović.
„Zahvaljujem vam se na dosadašnjem radu i organizaciji kulturnih i humanitarnih događaja u našem gradu. Nadam se da će svi Bilećani, kao i oni koji posete Bileću, imati priliku da uživaju u sadržajima koje ćete prirediti, kako bi iz našeg mjesta poslali što ljepšu sliku“, dodao je načelnik Vujović.

U okviru kulturnog ljeta biće organizovano dvadeset različitih događaja.

 

Izvor: Radio Bileća

BONUS VIDEO

Slični članci

Ivan Ilić Ilke od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Bileća: Održana predstava za djecu „Cvjećko klovan“

Urednik

FOTO / Uživanja nikada dosta u „Gradu Sunca“

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Sve veći interes za studiranje u Trebinju

Urednik

U Mostaru održan Festival Vinske ceste Hercegovine

Urednik

Predstava „Cvjećko klovan“ sutra u Bileći

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Specijalna ponuda srijedom u Aqua parku Grada Sunca

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više