Hercegovina Vijesti

Posjetite Park prirode Orjen i otkrijte njegovu skrivenu ljepotu

U neposrednoj blizini Trebinja i Herceg Novog, ušuškan na planini nalazi se Park prirode “Orjen” i strpljivo čeka sve zaljubljenike u prirodu da ga posjete i iskuse njegove čari.  Masiv Orjena veoma je neobičan, pun surove ljepote, a Park prirode posjeduje gustu mrežu markiranih staza, od onih za lagane šetnje, pa sve do onih koji predstavljaju izazov i za iskusne planinara.

Ipak, Orjen nije stvoren za ljude navikle da na lak i brz način dolaze do planinske ljepote. Ovdje vlada skrivena ljepota, ljepota za koju se vrijedi pomučiti i izboriti, pa obići mjesta kakva su jame-sniježnice, pećine gorskih hajduka, austrougarske vojne položaje, stare pastirske stanove…  Ovu ljepotu možete da iskusite kroz vođene ture koje su za vas pripremili domaćini. Prošetajte Carevim putem,  Stazom zdravlja i domaće hrane ili jednostavno u dogovoru sa stručnim vodičima kreirajte vlastitu turu. Pored turističkih obilazaka na raspolaganju vam je i gastro ponuda u konobama ili možete nešto da prezalogajite u prirodi tokom vaših avantura.

Jedna od ponuđenih tura za obilazak ovog čarobnog mjesta je Carev put. Imate mogućnost da obiđete atraktivni istorijski put, pravo remek djelo austrugarskog graditeljstva u kamenu, a tu su i vidikovci, skriveni spomenici ljubavi, bućanje pored „gorskog oka“, te jedinstveni sniježni kokteli i sladoledi sa jamskim snijegom. Panoramska tura se izvodi teretnim automobilima u centralnom dijelu masiva Orjena, sa prevojem Orjensko sedlo (1600 m) kao glavnim odredištem. Na toj visini tokom ljeta vladaju idealni mikroklimatski uslovi koji dozvoljavaju puno uživanje u aktivnostima pod otvorenim nebom.

Predstaviće  vam bućanje , staru mediteranski igru, provesti šetnjom kroz svojevrsni muzej tehnologije na otvorenom, obići obližnju jamu-sniježnicu i degustirati jedinstvene osvježavajuće napitke, koktel Orjen i Prinčev sladoled.

Ukoliko želite da pronađete Blago iz srca Orjena, pripremite se na malo planinarenja.

Hiking tura se izvodi unutar Parka prirode „Orjen“, u atraktivnom planinskom ambijentu  hercegnovskog zaleđa, a preporučujemo je za sve ljubitelje prirode od 7 do 77 godina. Kroz dvosatno pješačenje do odredišta, upoznaćete se sa zanimljivostima kulturnog pejzaža, nastalog kroz vjekovno sadejstvo čovjeka i prirode i nekadašnjem načinu života u kršu.

Glavna atrakcija i finalno odredište je Sniježna jama, mjesto na kojemu i u najtoplijim ljetnim danima vas čeka temperatura od svega nekoliko stepeni iznad nule i obilje snijega preostalog od protekle zime! Nastavljajući nekadašnju pastirsku tradiciju spremanja šumskog voća i snijega, na licu mjesta ćemo pripremiti unikatna ledena osvježenja za degustaciju: „Zmajevo ždrijelo“ i „Gorski sladoled“.

Oduvijek se znalo da zdravlje ulazi na usta, pa tako svi posjetioci Parka prirode Orjen ne smiju da zaobiđu ni popularnu Stazu zdravlja i domaće hrane. Staza je smještena u bajkovitim pejzažima nekadašnjih katuna , da bi zatim uživali u punoći ukusa tradicionalne domaće hrane ovog planinskog kraja. Prilagođena je svima koji žele da osjete punu ljepotu aktivnosti u prirodi, ali i upoznaju se sa lokalnim kulturnim nasljeđem i domaćom kuhinjom.

Park prirode vam takođe nudi  da otkrijete selo Žlijebi , da zaplovite kroz Hercegnovski vremeplov i još mnogo toga, ali da biste sve to iskusili i proživjeli neophodno je da ponesete adrenalinski duh, dobro raspoloženje i odabirom nekih od ponuđenih tura krenete u osvajanje vrhova Orjena i pripitomite njegovu surovu ljepotu.

Posjetite park prirode Orjen i povežite se sa prirodom.

 

 

 

/sponzorisana objava/

HP, jul 2021.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

„Gorica fest“: Prikupljeni novac darovan u humanitarne svrhe

Urednik

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više