Hercegovina

Predstavljeni radovi velikana Riste i Bete Vukanović

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je sinoć u Trebinju izložbu „Risto i Beta Vukanović 150 godina od rođenja“ i istakla da Ministarstvo podržava takve događaje jer doprinose širenju saznanja o ogromnom istorijskom, kulturnom i umjetničkom bogatstvu koje imaju ovi prostori.

Đakovićeva je rekla da je posebno važna saradnja sa ustanovama kulture u okruženju.

„Ova kvalitetna izložba nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda“, izjavila je Đakovićeva novinarima.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je Risto Vukanović, osim Atanasija Popovića, prvi trebinjski akademski slikar u inostranstvu.

„Risto Vukanović i njegova supruga Beta svoju umjetničku i društvenu ulogu ostvarili su u Beogradu, osnivanjem prve privatne slikarske škole, ali i učestvovanjem na svim značajnim svetskim izložbama tadašnje Srbije“, rekla je Grujićeva i dodala da je ova izložba veliki događaj za Trebinje i mali dug ovom bračnom paru.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da Gradska uprava nikada neće zaboravito velikane koji su iza sebe ostavili velika djela.

Izložba „Risto i Beta Vukanović – 150 godina od rođenja“ realizovana je u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju sa Narodnim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda i Umjetničkom galerijom BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja.

Izložba, na kojoj su predstavljeni umjetnički radovi ovih slikarskih velikana, biće otvorena do 28. septembra u Muzeju Hercegovine.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Specijalna ponuda srijedom u Aqua parku Grada Sunca

Urednik

Vinarija Vera iz Trebinja među 45 nagrađenih na Decanterovom takmičenju 2024.

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Urednik

Ne propustite nastup Emila Fetahovića u subotu veče u Kafeu „Poeta“

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ ugostila djecu sa Kosova i Metohije

Urednik

Razvoj odbojke i opstanak Hercegovine: Sastanak Rodoljuba Draškovića i ŽOK Gacko “RD Swisslion”

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više