Hercegovina Vijesti

Skače cijena zlata i u BiH

Cijena zlata u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci je u porastu, a dodatni skok je zabilježen i zadnjih nekoliko dana, potvrdili su nam oni koji se bave prodajom ovog plemenitog metala.

I ekonomski analitičari u razgovoru za “Nezavisne novine” ističu da cijena ovog plemenitog metala na svjetskim berzama dostiže rekorde, što se, kako kažu, odražava i na naše tržište. Rekordna cijena je i zbog krize u Ukrajini.

Cijene otkupa se kreću zavisno od kvaliteta zlata, pa tako iznose od 130 do 200 KM po gramu.

Iz jedne banjalučke zlatare ističu da se bilježi rast cijene zlata za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Sigurno je da je razlog viših cijena u BiH upravo taj što cijene zlata na svjetskom tržištu dostižu rekorde”, ističu iz ove zlatare i dodaju da je prodaja zlata opala u posljednje vrijeme, te da se sada ono kupuje samo za posebne prilike poput krštenja ili vjenčanja.

Iz sarajevskih zlatara kazali su da je cijena ovog plemenitog metala posljednjih mjeseci u porastu, te da je ranije gram 14-karatnog zlata koštao 100 KM, ali da je sada 130 KM.

“Jako je mala potražnja upravo zbog visoke cijene, više otkupljujemo nego što prodajemo”, kazali su iz jedne zlatare.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao je da je sada cijena zlata jako visoka, te da je najviša u zadnjih 50 godina, ali i da je kupovina zlata uvijek pametna investicija.

“Sada je cijena jako visoka, ali s obzirom na to da se ne čini da će se situacija u Ukrajini završti brzo, a da sankcije i neke naredne ekonomske krize mogu trajati još duže, mislim da sada nije prekasno za kupovinu zlata za one koji imaju dovoljno sredstava za ulaganje i strpljenja da čekaju dobit”, kazao je Gavran.

Kako je rekao, predviđanja za naredni period su da će cijene i dalje ostati visoke pa, kako kaže, čak će i dodatno rasti sve dok se stanje u Ukrajini ne smiri i prateće sankcije se ne počnu uklanjati.

“Svaki novi val ili eskalacije rata ili još težih sankcija bi vodio dubljoj ekonomskoj i sigurnosnoj krizi, a time bi taj povećani rizik nestabilnosti uticao na dodatni rast cijene zlata”, ističe Gavran i dodaje da sigurno postoji još jedan faktor koji dodatno može uticati na cijenu zlata.

“Ruska Federacija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača zlata, a u aktuelnim uslovima blokade velikog dijela njenih sredstava u inostranstvu, sasvim je izvjesno da će veliki dio, ako ne i cjelokupne proizvedene količine zlata, otkupiti njena centralna banka, što bi dodatno ograničilo količine zlata dostupne na svjetskom tržištu i time opet dodatno potaklo rast cijene zbog manje ponude i velike tražnje”, kazao je Gavran.

Saša Stevanović, ekomomista, kaže da sada sve ukazuju da će cijena zlata za uncu sa sadašnjih 2.000 dostići i cifru od 2.500 dolara.

“Zlato je tradicionalni oblik ulaganja, čija vrijednost raste u neizvjesnim vremenima”, kazao je Stevanović za “Nezavisne novine”.

 

Izvor: Nezavisne

 

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više