Na prvom mjestu je gurabija koja je ocijenjena ocijenom 2,8 od pet. Iako postoje mnoge varijacije ove poslastice, najčešće se pravi od jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, putera ili margarina te mliječnih proizvoda poput milerama, jogurta ili mlijeka. Takođe se dodaje vanilin prah ili šećer, limunova kora, orašasti plodovi i sušeno voće.
Iza nje se iznenađujuće našla hercegovačka tradicionalna pita – prijesnac, sa ocjenom 3,1. Za ovaj specijalitet se u Taste Atlas objavi navodi da se priprema u Trebinju, a izrađuje se od svježeg sira, kajmaka ili pavlake, jaja, mlijeka, brašna, ulja, soli i praška za pecivo.
Nije poznato ko su kulinarski stručnjaci koji su degustirali ovo jelo i dali ove ocijene, a na ovoj listi navodno „najgore ocjenjenih“ se nalaze i druga ukusna jela kojima se u našim krajevima izuzetno ponosimo.
Slijede na listi boranija i sogan-dolma (ocjena 3,4). Potom je na listi još jedan često omiljeni hercegovački doručak – popara, a istu ocjenu su dobile i orasnice (3,5). Taste Atlas navodi da se popara priprema od starog hljeba, mlijeka, putera i soli.
Dalje na listi su kadaif, sutlijaš, kalja (3,6), tufahija, hurmašica, begova čorba, ružice (3,7), japrak, bosanski lonac, tuzlanski ćevapi, smokvara (3,8) i klepe (3,9).
Zanimljivo da na cijeloj listi od 18 jela, samo se za prijesnac i tuzlanske ćevape navodi striktno iz kog su grada, Trebinja odnosno Tuzle, dok su ostala jela označena da su sa teritorije cijele BiH.
Kompletnu listu najgore ocijenjenih bh. jela uz detaljne opise možete pronaći ovdje.
Padrino, april 2024.