Hercegovina

U Trebinju otvoren Sajam meda i vina

U Trebinju je danas, kao početak Preobraženskih svečanosti kojim se slavi sutrašnja slava grada i njegovog Sabornog hrama, otvoren šesnaesti po redu Sajam meda i vina, koji više od deceniju ipo organizuje Agrarni fond iz ovoga grada.

U Trebinje je, kako je otvarajući Sajam istakao gradonačelnik Mirko Ćurić, stiglo preko 40 zvaničnih delegacija iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, odnosno BiH, ali i su gosti stigli i iz daleke Kine, predsjednik i direktor kineske kompanije Gedzuba koji je već registrovao firmu u Trebinju.

„Samo ovaj podatak govori da su u pitanju svečanosti koje su organizovane na najvećem nivou do sada, ali je naš cilj da iduće godine imamo minimalno još toliko i još više dragih gostiju“, istakao je Ćurić, napominjući da je značajan podatak da od 32 vinarije u Republici Srpskoj njih 27 u Trebinju i sve imaju vrhunska vina, kao što je i med iz Hercegovine među najboljim u svijetu.

On je istakao da svi izlagači, a bilo ih je oko 35, nisu došli na sajam zbog zarade, nego i zbog promocije svoga grada i ovih svečanosti, ali i da prezentuju svoje proizvode koji se kasnije lakše prodaju.

„Naučio sam od jednog našeg vinara da se vino ne proba iz čaše nego sa viljuške, tako da su svi na prethodnim sajmovima imali samo riječi hvale i za naša autohtona jela koja su takođe ovdje izložena, a o kojim najbolje glase šire svjetski poznati hedonisti“, istakao je Ćurić.

Podsjetivši da je među izlagačima 10 vinara i 25 proizvođača meda i ostalih autohtonih proizvoda, direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je kazao da su u pitanju oni najbolji među izuzetnim proizvođačima, te da su izlagači, pored domaćih, stigli i oni iz drugih hercegovačkih krajeva, ali i iz regiona.

„Nadamo se da će i u narednim godinama ovo biti manifestacija koja će okupljati najbolje proizvođače i sve veći broj gostiju, a o tome najbolje govori podatak da se mnogo odmaklo za ovih 16 godina u smislu da je u prvim godinama bio mnogo manji broj izlagača, a danas svi znaju i za Sajam i za naše delicije koje nudimo uz vino i med“, kazao je Dutina.

 

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U Mostaru održan Festival Vinske ceste Hercegovine

Urednik

Predstava „Cvjećko klovan“ sutra u Bileći

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Specijalna ponuda srijedom u Aqua parku Grada Sunca

Urednik

Vinarija Vera iz Trebinja među 45 nagrađenih na Decanterovom takmičenju 2024.

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Urednik

Ne propustite nastup Emila Fetahovića u subotu veče u Kafeu „Poeta“

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ ugostila djecu sa Kosova i Metohije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više