Hercegovina

U Trebinju otvorena izložba skulptura Đorđa Arnauta

Izložba skulptura Đorđa Arnauta, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine, a predstavljeno je oko 20 skulptura nastalih u terakoti.

Arnaut je rekao novinarima da se posljednjih godina mahom bavi terakotom, da je tema ove izložbe obelisk, a da su predstavljeni, između ostalog, i stećci.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić istakla je da Arnaut ima neobičan likovni izraz, zbog toga što je riječ o vajarstvu, odnosno skulpturama koje se rijetko predstavljaju.

“Profesor je izabrao interesantan ciklus, gdje su skulpture u pečenoj zemlji, odnosno terakoti, pokušavajući da spoji ono praistorijsko sa savremenom skuplturom, tako da na njegovim skulpturama imamo simbole koji se javljaju od ranih civilizacija, ali i savremeni izraz”, dodala je Grujićeva.

Izložbu je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković koji je rekao da je Arnaut tokom decenija stvorio bogat i raznovrsan opus koji je visoko vrednovan od stručne javnosti.

On je naglasio da je riječ o skulpturama izrazite tjelesnosti, te da svojom konceptualnom širinom ovo djelo odbija da se podredi jasnim stilskim određenjima.

Đorđe Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata, učestovao je na više od 500 kolektivnih izložbi, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Izgorio kontejner, vatrogasci spasili trebinjske platane

Urednik

Gačani ne izlazite iz kuće: Zagađenost vazduha odavno nije bila veća

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 23. mart

Urednik

FOTO/ Počeo Samit energetike „SET“ Trebinje

Urednik

Prodaje se plac u naselju Ivanica

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više