Hercegovina

U Trebinju otvorena izložba skulptura Đorđa Arnauta

Izložba skulptura Đorđa Arnauta, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine, a predstavljeno je oko 20 skulptura nastalih u terakoti.

Arnaut je rekao novinarima da se posljednjih godina mahom bavi terakotom, da je tema ove izložbe obelisk, a da su predstavljeni, između ostalog, i stećci.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić istakla je da Arnaut ima neobičan likovni izraz, zbog toga što je riječ o vajarstvu, odnosno skulpturama koje se rijetko predstavljaju.

“Profesor je izabrao interesantan ciklus, gdje su skulpture u pečenoj zemlji, odnosno terakoti, pokušavajući da spoji ono praistorijsko sa savremenom skuplturom, tako da na njegovim skulpturama imamo simbole koji se javljaju od ranih civilizacija, ali i savremeni izraz”, dodala je Grujićeva.

Izložbu je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković koji je rekao da je Arnaut tokom decenija stvorio bogat i raznovrsan opus koji je visoko vrednovan od stručne javnosti.

On je naglasio da je riječ o skulpturama izrazite tjelesnosti, te da svojom konceptualnom širinom ovo djelo odbija da se podredi jasnim stilskim određenjima.

Đorđe Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata, učestovao je na više od 500 kolektivnih izložbi, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

O Kembridž ispitima engleskog jezika razgovarali smo sa direktoricom Obrazovnog centra „Cerovac“ Miljanom Miskin i profesoricom Jelenom Kovač

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ na turniru „Dragan Mance Cup“ u Beogradu

Urednik

Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje: Konkurs za upis studenata na prvu godinu studija

Urednik

Trebinje ugostilo „3 na 3 junior fudbal“ turnir

Urednik

Veliki ljetni spektakl u „Gradu Sunca“: Turneja Aleksandre Prijović stiže do Trebinja

Urednik

Marko Ičelić više nije trener Leotara

Urednik

Nemjerljiv značaj Helikopterskog servisa – velika zahvalnost

Urednik

Dunjevača Danila Škera osvaja nagrade na brojnim festivalima

Urednik

Velika balkanska zvijezda narodne muzike stiže u Grad Sunca

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više