Hercegovina

Vinarija Vera iz Trebinja među 45 nagrađenih na Decanterovom takmičenju 2024.

Vinari iz Bosne i Hercegovine su na ovogodišnjem Decaterovom takmičenju osvojili 45 medalja – 14 srebrnih i 31 bronzanu, prenosi portal Manager.ba.

Među preko 14 hiljada nagrađenih vina našla su se i vina dvije vinarije iz Trebinja, Vinarija Vera i Podruma Bojanić.

Prošle sedmice su objavljeni rezultati ovogodišnjeg Decanter World Wine Awards. U konkurenciji je bilo čak 18.143 vina iz 57 zemalja, a ocjenjivala su ih 243 vodeća vinska stručnjaka, uključujući 20 Master Sommeliera i 61 Mastera of Wine iz 33 zemlje.

Dodijeljeno je 50 “Best in Show” nagrada, 117 platinastih medalja, 643 zlatne, 5.977 srebrnih i 8.016 bronzanih medalja, navodi se u tekstu portala Manager.ba.

Očekivano, najbolja vina i ove godine dolaze iz Francuske. Francuska vina su, naime, osvojila 12 Best in Show i 28 platinastih medalja, više nego iz bilo koje druge zemlje. Među francuskim nagrađenim vinima, najviše ih dolazi iz Burgundije i Champagne, koje su osvojile po devet medalja iz svake od dvije najprestižnije kategorije.

Sve tri medalje Best in Show burgundijskim vinima dodijeljene su bijelim vinima iz berbe 2022. godine, a to su: Château De Fuissé, Le Clos Monopole, Pouilly-Fuissé 1er Cru 2022, Domaine Berthelemot, Corton Charlemagne Grand Cru 2022 i Maison Jaffelin, Rully 2022.

Vinarije koje su se u Bosnu i Hercegovinu vratile okićene medaljama su Vinarija Vera i Podrum Bojanić iz Trebinja, Vinarija Begić, Carska Vina Grgo Vasilj, Carski vinogradi Mostar, Vinarija Keža, Vinarija Knebu, Podrum Vilinka, Podrumi Andrija, Vinarija Povratak, Vinarija Puntar i Puntar Wines Estate, Vinarija Škegro, Vinarija Buntić, Vinarija Jungić, Vinarija Matić i Vinarija Milas.

Skoro, ali ne i sva, nagrađena vina dolaze iz Hercegovine, a pored njih, nagrađena su i vina iz Banjaluke, Duvanjskog Polja i Žepča.

 

Izvor: ba.ekapija.com

BONUS VIDEO

Slični članci

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Specijalna ponuda srijedom u Aqua parku Grada Sunca

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Urednik

Ne propustite nastup Emila Fetahovića u subotu veče u Kafeu „Poeta“

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ ugostila djecu sa Kosova i Metohije

Urednik

Razvoj odbojke i opstanak Hercegovine: Sastanak Rodoljuba Draškovića i ŽOK Gacko “RD Swisslion”

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Trebinje: Sakupljači postali rijetkost kao i samoniklo bilje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više