Ex YU Vijesti

Hrvatska uvodi novi sistem naplate putarine

Novi elektronski sistem naplate putarine u Hrvatskoj biće u funkciji najranije krajem 2024. godine, najavlili su hrvatskog Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

„Novi elektrondki sistem naplate putarine temelji se na odabranim tehnologijama (a ne na svim tehnologijama koje su Direktivom 2019/520 i Zakonom o cestama dozvoljene), isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sva teretna vozila i motocikle uvodi obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, a što će omogućiti slobodan saobraćajni tok, bez zaustavljanja vozila zbog naplate“, navodi se u obrasc koje je ministarstvo uputilo na javni uvid kako bi se napravile procjene za nacrt prijedloga zakona o naplati putarine.

Naime, Hrvatska je, kako navodi Index.hr, kao država članica EU obavezna je svoj nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. marta 2024. godine. Vlada je to upisala i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), kojim je predviđeno i finansiranje projekta „Elektronskom sistema naplate putarine“.

Promjena koja se postiže, kako ističu iz Ministarstva, je novi elektronski sistem naplate putarine u Hrvatskoj, temeljen na slobodnom saobraćajnom toku, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5.8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih pločica“.

Najavljuju da će se zakonom isključiti mogućnost da se korištenje auto-puta plati u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

„Sva teretna vozila i motocikli imaće obavezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine. Laka vozila do 3,5 tona nosivosti imaće mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu za elektronsku naplatu putarine i prijave u sistem naplate putarine za automatsko prepoznavanje registarskih pločica“, najavljuje se u obrascu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković već neko vrijeme najavljuje uvođenje novog, elektronskog sistema naplate putarine, za što je novac obezbjeđen u NPOO-u, a čija se vrijednost procjenjuje na nešto više od 66 miliona evra.

„Sistem će biti beskontaktni, koji se temelji na kombinaciji dvije savremene tehnologije, a naplata bi trebala biti preko novijeg ENC uređaja i automatskog sistema čitanja tablica, dakle u obliku elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja. Postojeće naplatne stanice biće uklonjene, više neće biti rampi i velikih gužvi na njima. Tako bi sve trebalo biti brže. Na primjer, ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, a novi sistem omogućuje prolaz i do 3.000 vozila“, rekao je Butković u intervjuu objavljenom početkom ovoga mjeseca u Večernjem listu.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više