Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Tartufi, crno blago uskoro u Hercegovini

Tartufi su zanimljive, neobične i veoma skupe pečurke, koje važe za blago u zemlji koje se teško pronalazi. Upravo su one zaokupile našu pažnju, pa ovoga petka u temi “Jutra na Padrinu” pričamo o ovom neobičnom specijalitetu. 

Miodrag Vuković iz Banja Luke, svoje slobodno vrijeme provodi tragajući za tartufima, koji su poznati ne samo po afrodizijačkim svojstvima već i po tome što spadaju u najtraženije i najskupocjenije jestive gljive u svijetu. Njihovom preradom bavi se već osam godina, a svoje proizvode uskoro počinje da plasira u druge gradove, među kojima je i Trebinje.

Prerađevine koje od crnog zlata pravi ovaj Banjalučanin nose naziv “Vuk tartufi” i predstavljaju prvi proizvod od tartufa na području Republike Srpske.

 

Miodrag Vuković

“Radom sa tartufima počeo sam se baviti po nagovoru prijatelja koji je u ovom poslu bio pionir na našem području. Na početku je moje znanje bilo oskudno, ali svakodnevnim istraživanjem naučio sam mnogo novih stvari. Sada je taj hobi prerastao u dodatni posao, od koga bi sutra moglo i da se živi”, rekao je Vuković.

Kako nam je naveo, prerađevine od ovih pečurki počeo je praviti kako bi produžio rok trajanja svježih proizvoda koji su počeli da propadaju, tako da sada ima dovoljne količine i van njihove sezone.

“Vremenom sam savladao njihovu preradu, te kada su nastali viškovi odlučio sam registrovati malu porodičnu firmu pod nazivom “Vuk tartufi”, koja planira da počne sa prodajom proizvoda na javnim prodajnim mjestima širom države”, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, s obzirom da su količine ove biljke ograničene, o izvozu svojih proizvoda za sada ne razmišljaju.

“Naši proizvodi biće izloženi u Krajiškoj kući u Banjaluci, čije je otvaranje planirano za Dan grada, 22. aprill ove godine. Pored toga, biće otvorena i jedna poslovnica u gradu na Trebišnjici, tako da će i svi Hercegovci imati priliku da dođu do naših prerađevina”, istakao je Vuković.

Naveo je da će u prodaju biti tartufati, namazi, sjeckani i cijeli tartufi.

Namaz od tartufa

Pored toga, “Vuk tartufi” bave se preradom nadzemnih gljiva, koje obrađuju mariniranjem, koje se mogu služiti kao salata ili meze.

U razgovoru sa Miodragom, bolje smo upoznali ovu specifičnu biljku, tako da vam prenosimo neke zanimljivosti.

Tartufi su gljive gomoljače, koje rastu ispod površine zemlje, na dubini između tri i 30 cm. Na našem kontinetu mogu se pronaći između 40 i 50 paralele sjeverne zemljine širine, a s’ obzirom da se mi nalazimo na 44 paraleli, ovo je jako pogodno područje.

“Iako još nije istraženo, može se slobodno reći da RS, odnosno BiH spada u red bogatijih država što se tiče tartufa. Ne mogu se pronaći u svakodnevnoj šetnji, jer je za istraživanje ovih gljiva potrebno imati određena stručna znanja, kao i posebno izdresirane pse koji njuhom otkrivaju mjesta gdje se mogu pronaći”, rekao je Vuković.

Miodragov pas u potrazi za tartufima

Ovaj vrijedni Banjalučanin tartufe pronalazi u široj okolini Banjaluke, a kako je naveo Hercegovina je zbog male nadmorske visine i blizine mora jako pogodan prostor za život ovih gljiva, te će istraživanje njenog tla biti jedno od Vukovićevih interesovanja u narednom periodu.

Tartufi koji rastu u BiH vrlo su kvalitetni, jer nema teške industrije pa ni velikih zagađenja vazduha i tla, a Miodrag je rekao da godišnje pronađe na desetine kilograma ovih pečurki.

S obzirom da su ovo vrlo cijenjene vrste podzemnih pečuraka, u Europi se zadnjih godina pojavljuju kineski tartufi koji su i do 20 puta jeftiniji, a mogu se raspoznati samo laboratorijskom pretragom.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli (Tuber magnatum) i crni (Tuber melanosporum). Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris, tako na primjer bijeli miriše kao bijeli luk i stari sir.

U Francuskoj i Italiji, najvećim potrošačima, ali i proizvođačima tartufa na svijetu, moderni uzgoj tartufa prisutan je već nekih tridesetak godina. Prve italijanske plantaže podignute su 1970. godine, i to na površini od 416 hektara.

U novije vrijeme ovim se uzgojem pokušavaju baviti i druge države, kao što su Španija, Australija, Novi Zeland i SAD.

Naša redakcija imala je privilegiju da degustira Miodragovu tartufatu od crnih tartufa, a utisci su odlični. Uz esencijalni ukus koji smo morali da probamo odvojeno, tartufatu smo na sugestiju proizvođača kombinovali sa dimljenim lososom i listovima livanjskog sira i sigurni smo da će “Vuk tartufi”, po otvaranju prodajnog mjesta u Trebinju, naći svoje mjesto na menijima lokalnih restorana, ali i u kuhinjama i na trpezama brojnih hercegovačkih hedonista i poštovalaca vrhunskog zalogaja.

 

Mirjana Vidaković / Ivana Kardum

Radio Padrino/HP, januar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više