Hercegovina Naše priče Vijesti

Gost sedmice: Sara Kolak, dobitnica plakete Amblem i zastava RS i autorka filma “Kolijevka”

Gost sedmice Padrino radija danas je bila mlada Trebinjka Sara Kolak, dobitnica nekoliko nagrada i priznanja za svoj dosadašnji rad na polju kratkog filma.

Ova mlada, perspektivna djevojka dobitnica je plakete “Amblem i zastava Republike Srpske” koja se dodjeljuje povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, ali i nagrada na festivalima “Svetosavsko zvonce” i “Restl”.

Darovita učenica IV razreda trebinjske Gimnazije je prošle godine, četvrti put zaredom, osvojila prvu nagradu na prestižnom regionalnom konkursu Svetosavskog zvona. Na temu “Kolijevka” Sara je napravila kratki film o Nemanjićima kao začetnicima svekolikog srpstva, a film je nagrađen i na Restl festivalu u Beogradu.

“Nagrada mi puno znači, a sam film ima posebno mjesto u mom srcu. Nemanjići kao žačetnici naše tradicije i istorije su me uvijek zanimali, a kada sam čula legendu da su boravili na našim prostorima i da su se pričestili na Ljubomiru, selu pored Trebinja, odlučila sam da moja tema budu Nemanjići”, kaže Sara za Padrino radio.

Priprema filma je dugotrajan proces koji, kaže Sara zahtijeva mnogo rada na terenu koji vješto uspijeva da uklopi u svakodnevne školske obaveze.

“Do sada sam imala maksimalnu podršku svojih profesora, moje profesorice Srpskog jezika Jelene Mandrape, ali i mojih roditelja, prije svega tate koji je dugogodišnji novinar i koji mi je uvijek na raspolaganju za savjet”.

Sara je maturantkinja trebinjske Gimnazije i kaže da su sada obaveze oko upisa na fakultet na prvom mjestu. Razmišlja ipak i o novom konkursu Svetosavskog zvonceta koji je nedavno otvoren.

“Postoji mogućnost da konkurs na temu filma raspiše i Ministarstvo prosvjete i kulture RS na koji bih se prijavila i konkurisala sa filmom “Print svjetlosti”, kaže Sara za Padrino radio. Cijeli razgovor sa našom ovosedmičnom gošćom poslušajte na linku ispod:

 

 

 

 

 

 

 

HP, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više