Hercegovina Vijesti

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Kiša koja u Hercegovini neprestano pada od srijede veče pogasila je sve požare na ovoj teritoriji, ali je donijela olakšanje i poljoprivrednicima, jer je suša bez kapi kiše u prethodnom periodu trajala gotovo dva mjeseca.

“Mi smo požar na dva velika lokaliteta, Zubačkom platou i u rejonu sela Brani Do i ranije stavili pod kontrolu, tako da je kiša samo pogasila one dijelove koji su ostali da tinjaju i dijelove na nepristupačnom terenu”, rekao je Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

On dodaje da ovaj požar, iako velikih razmjera, u suštini nije izazvao neke štete, jer je gorio površinski, odnosno, samo lišće, ali srećom nije zahvatio visoke šume koje su vatrogasci, uz pomoć Helikopterskog servisa RS uspjeli odbraniti.

“Zaista se moramo posebno zahvaliti Helikopterskom servisu RS koji nam uvijek i u svemu izađe u susret, pa su nam i ovoga puta jako pomogli, djelujući na terenu tri dana gdje su na požarišta izlili oko 54.000 litara vode“, navodi dalje Kašiković.

On kaže da je helikopter spasio selo Brani Do i liniju koja je išla prema selu Mosko i magistralnom putu Trebinje – Bileća, presijecajući požar na vrhu brda iznad kuća Anđelića kojima se vatra bila dobro približila, ali je dobar posao uradio i na Zbačkom platou.

Uzrok ovogodišnjih prijeranih požara je svakako ljudski faktor, a u prilog tome ide činjenica da su vatrogasci u helikopterskom izviđanju u vrijeme najvećeg jeka vatre na njivama uočili 16 vatri koje pale seljaci čisteći svoje njive i ledine, a oko njih sve gori.

Drugi faktor je taj što je i zima bila poprilično oskudna sa padavinama, pa je opalo lišće i borove iglice ostalo suvo na zemlji jer nije imalo vlage da strune.

Ipak, vatrogasci i za ubuduće apeluju na oprez, pozivajući se uglavnom na ljudski faktor.

 

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više