Hercegovina RS i BiH Vijesti

Ko će odgovarati zbog teške povrede bebe: Prilikom porođaja dijete ispalo babici iz ruku

Šokantan slučaj dogodio se prošle godine u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je novorođenče zadobilo povrede u predjelu glave nakon što je, prilikom porođaja, babici ispalo iz ruku. Ono što situaciju čini tragičnijom jeste činjenica da je sve to medicinsko osoblje pokušalo zataškati, ali istina se otkrila nakon što se bebino zdravstveno stanje zakomplikovalo.

Tada je, podsjeća Avaz, beba upućena u Sarajevo, gdje je konstatirano da ima povrede glave, a slučaj je 20. avgusta policiji prijavio dežurni ljekar Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Istog dana je bebin otac Danijel Vesić prijavio ljekare Univerzitetske bolnice Foča za nesavjestan rad.

Okružno javno Tužilaštvo Trebinje je naložilo policijskim službenicima PU Foča da iz bolnice u Foči izuzmu dokumentaciju i saslušaju medicinsko osoblje, ali i porodicu te nakon toga dostave izvještaj Tužilaštvu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju kazali su za „Avaz“ u kojoj je fazi istraga u ovom slučaju.

– U svojstvu osumnjičenog ispitane su tri osobe zaposlene u Univerzitetskoj bolnici Foča – medicinska sestra B. K., šef Ginekološkog odjeljenja V. Č. i pedijatar V. T., iako su već prethodno bili ispitani u svojstvu osumnjičenih od pripadnika PU. Izvršeno je vještačenje vještaka medicinske struke, a saslušani su i ostali svjedoci koji su mogli dati relevantne činjenice vezano za ovaj predmet. Istraga je u završnoj fazi i konačna tužilačka odluka očekuje se u narednom periodu – rekao nam je Srđan Vukanović, portparol Okružnog javnog Tužilaštva u Trebinju.

Iz Avaza su kontaktirali Danijela Vesića, koji je rekao da bi imao mnogo šta reći, ali da čeka početak suđenja, nakon čega će sve podijeliti s javnošću.

Podsjećamo, Vesić je kazao da mu je nakon poroda čestitao dr. Vladimir Čančar, koji je rekao da je porođaj protekao uredno i da su beba i supruga dobro, a da je on oko 14 sati krenuo kući. U 17:30 ga je nazvala uplakana supruga koja mu je kazala da joj je rečeno da je beba prilikom poroda ispala babici iz ruku.

Trajne posljedice

Vesić je ranije rekao kako je razočaran u medicinski rad i ljudskost ljekara i svih medicinskih radnika prisutnih tokom obavljanja carskog reza. Dodao je i da je ogorčen zbog prikrivanja pada bebe i dovođenja bebe u životnu opasnost i izlaganja mogućnosti trajnih životnih posljedica.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više