RS i BiH Vijesti

Ko kontroliše mjesta u kojima učenici borave dok su na ekskurziji?

Svake godine, završni razredi osnovnih i srednjih škola odlaze na različite destinacije u državi, ali i van nje- na ekskurziju. Nekad to putovanje, umjesto uživanja i druženja, bude obilježeno nezgodama. Provjerili smo kako i ko kontroliše mjesta u kojima učenici borave dok su na ekskurziji?

Putovanja za učenike osnovnih škola organiziraju se unutar granica Bosne i Hercegovine. Razlog tome je lakša organizacija, ali i prilika za obilazak domovine i upoznavanje drugih krajeva.

AMINA DELIĆ-ZIMIĆ, direktorica OŠ „Aleksa Šantić“

Uključeni su razrednici tih devetih razreda, čije je mišljenje također bitno, jer oni imaju prethodna iskustva gdje su išli. Osnovna škola ide u Bosnu i Hercegovinu, dakle to je onako rodoljubno i lijepo, da obiđu Bosnu i Hercegovinu da je bolje upoznaju.

Ekskurzije nisu samo zabavnog karaktera, već i edukativnog.

LAMIJA HUSIĆ, pomoćnica kantonalne ministrice za odgoj i obrazovanje

To nisu nikakva turistička putovanja. Tu se radi o jednom obrazovnom programu koji se napravi sa ciljem upoznavanja kulturnih i historijskih znamenitosti. Upoznavanja sa tradicijom određene zemlje ili prostora unutar Bosne i Hercegovine, gdje također imamo divnih prostora i lokacija.

Ipak, obilazeći prostore i lokacije, zabilježeni su slučajevi trovanja hranom. Takve situacije zasigurno otežaju putovanje i pokvare raspoloženje svima koji su došli tu.

ELMA DIZDAREVIĆ, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS

Prilikom formiranja komisije vijeća roditelja, ustvari biraju se dva roditelja koja vrše odabir destinacija sa nastavnicima iz te škole, koje primarno imenuje direktor. U suštini, mislim, da bi se još u većoj mjeri trebali uključiti roditelji vijeća tih škola, da se izabere destinacija, poučeni iskustvima zadnje dvije godine.

Upravo to iskustvo moglo bi pomoći da se preveniraju situacije u kojima npr. dolazi do trovanja u hotelu ili nekog drugog nemilog događaja.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više