RS i BiH Vijesti

Kućne pomoćnice kao izvozni brend: Evo koliko biste platili ženu sa Filipina da vam sređuje stan?

Zbog masovnog odlaska radnika iz BiH sve se češće govori o uvozu radne snage, i to uglavnom iz Azije. Neki sindikalci smatraju da će nam, nakon građevinaca, uskoro sa Istoka stići i kozmetičari, frizeri, spremačice i drugi radnici i radnice u oblasti usluga.

Uslužni sektor u BiH će uskoro biti prisiljen da angažuje radnike iz Pakistana, Filipina i ko zna odakle sve ne, jer naši najbolji radnici odlaze u zapadnu Evropu – kaže Mersiha Ferhatović Beširović za Srpskainfo.

Znači li to da bismo uskoro mogli imati i kućne pomoćnice sa Filipina?

Akademija

Naime, Filipinke su već godinama poznate kao vrhunske kućne pomoćnice, koje u metropolama širem svijeta rade u kućama diplomata i bogataša.

Kako svjedoče čitaoci Srpskainfo, Banjalučani koji žive u inostranstvu, kućne pomoćnice sa Filipina u Italiji ili Njemačkoj zarađuju oko 15 evra po satu, dok je njihova zarada na Bliskom Istoku, na primjer u Kairu, nešto skromnija i iznosi od 8 do 10 američkih dolara.

Zarada zavisi i od toga da li je u pitanju samouka ili školovana pomoćnica, jer u Manili već godinama radi Akademija za kućne pomoćnice, u kojoj se mlade Filipinke spremaju za rad u inostranstvu.

Na Filipinima su aktivne i akademije za vozače, vrtlare i konobare.

Svi oni u svijetu slove kao dobri radnici, ali su kućne pomoćnice postale najpoznatiji izvozni brend Filipina. Međutim, s obzirom na stanje u BiH, teško je povjerovati da će one potražiti posao u našoj zemlji.

– Njihove usluge su vrhunske, ali pitanje je ko bi u BiH bio spreman da to plati. Pretpostavljam da bi satnica Filipinke u Sarajevu ili Banjaluci bila najmanje 10 evra, jer BiH je ipak u Evropi – kaže za Srpskainfo Banjalučanka koja je, dok je živjela u Rimu i Kairu, imala kućne pomoćnice iz ove azijske zemlje i bila prezadovoljna njima.

Satnica domaćih “teta”

Jedan od razloga što u našim krajevima nema kućnih pomoćnica sa Filipina jeste i taj što su usluge domaćih “teta” prilično kvalitetne, a mnogo jeftinije.

U mini anketi, koju je provela ekipa Srpskainfo u nekoliko gradova BiH, kućne pomoćnice i spremačice, koje povremeno rade po kućama, zarađuju od 6 do 12 maraka po satu. Najčešće ovaj posao rade nezaposlene žene zrelije dobi ili mlađe penzionerke.

Ima i slučajeva da pojedine porodice imaju godinama istu pomoćnicu, koja kod njih radi puno radno vrijeme za platu, koja iznosi najčešće od 600 do 900 maraka.

Zlostavljanje i izrabljivanje

Naoko bajkovita priča o vrhunskim i dobro plaćenim filipinskim kućnim pomoćnicama ima i tamnu stranu medalje. Često su upravo mlade Filipinke, koje se same i nezaštićene zapute u svijet, da bi radeći po tuđim kućama izdržavale porodice u domovini, žrtve eksploatacije i zlostavljanja.

Većina Filipinki se zapošljava u inostranstvu jer nemaju drugog načina da prežive, pošto se njihova zemlja, uprkos rastućoj ekonomiji, već decenijama bori s visokom stopom nezaposlenosti.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više