RS i BiH Vijesti

Lista država koje su u BiH uložile najviše novca: Turska je druga, a pogodite ko je prvi!

Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH za 2021. godinu.

U informaciji je navedeno da je, prema podacima Centralne banke BiH, stanje direktnih stranih ulaganja (DSU) u razdoblju od 2012. do 2021. godine u Federaciji BiH iznosilo 10.221,9 miliona KM.

U 2021. godini direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila su 971,2 miliona KM, od kojih se na Federaciju BiH odnosi 825,6 miliona KM.

Prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH je najveći od 2009. godine u prethodnih trinaest godina.

Također, u prošloj godini bio je značajno veći priliv ulaganja u FBiH u odnosu na 2020. godinu koji su, prema revidiranim podacima, iznosili 447,2 miliona KM.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švajcarska, Turska i Velika Britanija.

Značajno povećanja kapitala u 2021. godini u BiH registrovale su i Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

Kada je riječ o Federaciji BiH vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2021. godini, čiji zbirni iznos ulaganja iznosi 595 miliona KM, bile su Švajcarska (223,1 milion KM), Turska (146,6 miliona KM), Njemačka (91,3 miliona KM), Austrija (70,8 miliona KM) i Hrvatska (63,3 miliona KM).

Istovremeno je ukupno smanjenje stranog kapitala nastalo njegovom prodajom, ustupanjem cjelokupnog ili dijela kapitala i brisanja iz registra iznosilo 83,4 miliona KM.

Kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima prema djelatnosti, najveće investicije od 166,5 miliona KM odnosile su se na trgovinu na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) i od 107,5 miliona KM na proizvodnju gotovih metalnih proizvoda (osim mašina i opreme).

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više