RS i BiH Vijesti

Ljeto će trajati 5 mjeseci?

Direktorka Uprave za klimatske aktivnosti hrvatskog Ministarstva privrede ocijenila da su se svježiji periodi produžili do juna, a oni topliji do decembra.

“Proljeće po temperaturnim prosjecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svježije vrijeme. Ovog juna prvih 30 stepeni došla je relativno kasno. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek tri puta”, navela je Dunja Mazoko Drvar.

“Uočili smo produženje toplog dijela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina ljeto trajati još duže. Prema nekim projekcijama broj dana toplog djela godine produžiće se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana”, upozorila je Mazoko Drvar.

Na pitanje da li je kasno da se nešto promijeni, ističe da stvari nisu crno-bijele, ali da nikada nije kasno i šta god počnemo da činimo, brže i jače, ublažićemo situaciju i vratiti se na prikladnije uslove.

 

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više