RS i BiH Vijesti

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da je moguće očekivati zemljotres na našim područjima, ali da ne treba paničiti.

-Moguće je da će se desiti neki zemljotres u područjima koja su blizu nas, ali niko ne može da kaže gde će to tačno biti. Da li će biti u Grčkoj, Makedoniji ili kod nas to ne možemo da znamo. Ne treba da se plašimo i da se pripemamo za jači zemljotres – rekla je ona za Tanjug.

Mladenović je objasnila da su zemljotresi povezani, ali da ne mora da znači da će se energija sa područja jednog zemljotresa prenijeti na drugo područje.

-Zemljotresi su generalno povezani jer se dešavaju po rasedima i tektonski blokovi po tim rasedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se posle zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara – rekla je ona.

Smatra da zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje.

-Reč je o jednom rasedu koj se zove Istočno Anadolijski rased, koji predstavlja granicu od anadolijske ploče na kojoj je Turska i Saudijsko Arabijske ploče koja se kreće ka severu. Upravo to kretanje ploče na kojoj je Saudijaska Arabija izaziva kretanje po andadolijskom rasedu – kaže Mladenović.

Ona navodi da je magnituda zemljotresa koja je iznosila 7,8 stepeni Rihterove skale velika za to područje i da je problem u tome što je hipocentar zemljotresa na maloj dubini.

-Magnituda je bila velika čak i za to područje, iznosila je 7,8. Problem je u tome što je hipocentar zemljotresa bio na relativno maloj dubini, tako da pretpostavljam da je šteta od ovog zemljotresa velika – rekla je Mladenović.

 

 

Izvor: Tanjug

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više