Zašto divljaju cijene hrane širom jadranske obale? Zašto negdje kuglica sladoleda košta 3,5 evra, a pica čak 18? Jesu li takve cijene opravdane?
Franz Letica, predsjednik ugostitelja i turističkih radnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) izjavio je da, ako je cijena sladoleda na Krku 3.5 evra, znači da je potražnja velika i ta je cijena realna.
„Cijena kuglice sladoleda je fakturirana na temelju gdje se ugostiteljski objekt nalazi, cijenom najma poslovnog prostora, komunalne naknade. Cijene najma su porasle za 400-500 posto i to je razlog zašto su proizvodi skupi“, kazao je on za HRT.
Pojasnio je i da je idući faktor cijena rada radne snage. Radniku se treba platiti smještaj, hrana i dati plata.
„I onda imate ulazne namirnice koje su poskupile 100 posto“, naglasio je Letica.
Navodi da su sva istraživanja pokazala da je gastronomija nešto na čemu se temelji turizam u Hrvatskoj.
„Novinari uvijek pitaju o cijeni, ali ne i jesu li gosti zadovoljni hranom“, kazao je on.
Dodao je da drastično poskupljenje može opravdati samo kvalitet.
Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka, naglašava kako svake godine prije sezone dolazi do podizanja cijena vanpansionske ponude, pa tako i sladoleda, prenosi Index.hr.
„Tko želi sladoled u sezoni, kupit će ga i po cijeni od tri eura“, kazala je ona.
„Na Krku se odmara preko 35 tisuća gostiju i do sada nismo imali primjedbe na cijene“, istakla je Šale.
Dodaje kako su trgovački lanci digli cijene koje osim turista plaća i lokalno stanovništvo.
„Naši gosti većinom traže dobre namirnice iz OPG-ova, a cijene tih namirnica su više“, govori ona.
Izvor: Nezavisne