Hercegovina Vijesti

”Mostarsko ljeto 2023” počelo izložbom i koncertom ”Mostarskih tamburaša”

U Centru za kulturu Mostar u utorak naveče je kolektivnom izložbom „Mali format“ Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar te koncertom „Mostarskih tamburaša“ svečano otvorena Međunarodna kulturno-turistička manifestacija „Mostarsko ljeto 2023“. Manifestaciju je na uvodnoj svečanosti otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

„Čast mi je i zadovoljstvo što od 2016. godine, od kada smo ponovo pokrenuli manifestaciju ‘Mostarsko ljeto’, pa do danas imamo priliku uživati u mnogobrojnim kulturnim sadržajima. Više od 30 sadržaja ove godine daju jednu posebnu kulturnu dimenziju, u kojima će svi posjetioci moći uživati. ‘Mostarsko ljeto’ je manifestacija u čijim sadržajima Mostarci i Mostarke, ali i turisti koji dolaze u Mostar uživaju, te našem Mostaru daju poseban duh“, istakao je Hadžović te je dodao da su u prethodnom periodu nastojali podržati i unaprijediti oblast kulture.

„Ulagali smo u kulturne sadržaje, ali i u infrastrukturu ustanova kulture. Tako smo pomogli rekonstrukciju Pozorišta lutaka u Mostaru, Centra za kulturu Mostar i uređenje Narodnog pozorišta u Mostaru. Ovo je prilika da sa vama podijelim i jednu lijepu vijest, a to je da smo danas na sjednici Vlade HNK donijeli odluku o rekonstrukciji glavne sale Narodnog pozorišta u Mostaru, što mi je posebno drago“, naglasio je Hadžović.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić ističe da manifestacija „Mostarsko ljeto“ slavi umjetnost, kulturu i muziku koji čine njenu srž.
„Kroz ‘Mostarsko ljeto’ Mostar postaje središnje mjesto susreta umjetnika, stvaralaca i ljubitelja umjetnosti iz cijele BiH, regije i šire. Ova manifestacija je prilika da se inspirišemo različitim perspektivama, da se povežemo sa različitim kulturama i da iskusimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u spajanju ljudi. Ova manifestacija nije samo zabava i uživanje. To je prilika da podržimo umjetnike, da priznamo njihovu predanost i talenat te da shvatimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u promovisanju dijaloga, razumijevanja i povezivanja. Kultura ima moć da premosti jazove među ljudima, da izazove emocije i da nadahne pozitivne promjene u našem društvu. Neka nas ‘Mostarsko ljeto’ inspiriše da cijenimo umjetnost, potiče nas na dijalog i podsjeća na snagu koju zajedno imamo da gradimo bolje sutra“, naglasio je Suljić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, upriličena je kolektivna izložba “Mali format” Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar, na kojoj je zastupljeno više od 50 umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Denis Jejina, sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH, izrazio je zahvalnost svim uposlenicima i direktoru Centra za kulturu Mostar koji zajedno sa ULU BiH već dugi niz godina marljivo rade i sarađuju.

„Ovo je trenutak radosti i slavlja, jer se tradicionalno okupljamo svake godine kako bismo proslavili umjetnost i očuvali ovu dragocjenu tradiciju. Izložba ‘Mali format’ predstavlja srž naše kreativnosti i talenta. Kroz svoje umjetničke kreacije, umjetnici su iznijeli svoje vizije i ideje na manjem formatu, pružajući nam uvid u njihovu maštu i razmišljanja. Ovi radovi su rezultat dugotrajnog rada, istraživanja i strasti koju umjetnici donose u svoje stvaralaštvo. Naša zajednička vizija i trud omogućili su da ova izložba postane ne samo izložbeni događaj, već i prostor za dijalog, interakciju i stvaranje veza među umjetnicima i publikom. Vaša umjetnost obogaćuje našu zajednicu i doprinosi kulturnoj baštini Mostara“, kazao je Jejina.

Nakon otvaranja izložbe, upriličen je koncert „Mostarskih tamburaša“, novonastale ekipe iskusnih muzičara koji djeluju pri Centru za kulturu Mostar, a kojima je večerašnji nastup na otvaranju „Mostarskog ljeta“ ujedno i prvi koncert od njihovog osnivanja.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

 

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više