RS i BiH Vijesti

Može sa roštilja, ali ne meso: Evo šta je poželjno jesti tokom vrućina, a šta treba strogo izbjegavati

Jedan od načina kako smanjiti štetne posljedice visokih ljetnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje jeste pravilna ishrana.

Međutim, kako kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, problem predstavlja to što većina ljudi teško mijenja navike ishrane, iako se na taj način može puno postići i pomoći tijelu u vrlo stresnim uslovima kao što su visoke temperature u ljetnim danima.

– Ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću ili miješanim salatama. S druge strane, riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu. Ljeti se preporučuje povrće sa roštilja – luk, paprika, tikvice, mrkva, patlidžan, šparoge. Pripremite ga u većoj količini i sačuvajte u frižideru. Od njega možete napraviti salate sa sirom, pite, ili ga možete poslužiti s tjesteninom – kaže načelnica Službe za higijenu u IJZ RS, dr Vesna Rudić Grujić.

Prema njenim riječima, tokom vrućina su posebno štetna jako začinjena jela, pečena, pržena i pohovana hrana, masna mesa i mesni proizvodi, pića sa kofeinom, slatkiši, gazirana zaslađena i pretjerano rashlađena pića.

– Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je, kako se temperature vazduha povećava, potrebno smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela. Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Probava teške hrane zahtijeva veću aktivnost metabolizma, što  indirektno povećava  tjelesnu temperaturu – objašnjava dr Rudić Grujić.

Upozorava da, osim pravilnog izbora namirnica, hrana koju konzumiramo mora biti i zdravstveno bezbjedna, kako bi se spriječilo trovanje.

– Visoka temperatura kod nehigijenske pripreme ili nepravilnog skladištenja hrane ubrzava njeno kvarenje. To posebno vrijedi za izletnike u prirodi i organizatore roštilja, kao i za sve ljubitelje kolača. Svježa jaja su posebno osjetljiva na visoke temperature, kao i razne salame, svježi sirevi, paštete, kremovi, majoneza i slično – upozorava Rudić Grujić.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Podržite organizovanje velike vaskršnje akcije fondacije “Sveti Vukašin” (AUDIO)

Urednik

Oglas za posao: Hotel Aćimović traži konobara

Urednik

Dani ruskog filma u Trebinju

Urednik

U Ljubinju betoniranje jezera za navodnjavanje

Urednik

Na Lazarevu subotu Krsni hod do manastira Svetog Georgija na Zupcima

Urednik

Trebinje: Izložba srpskih srednjovjekovnih ornamenata; Edukativna vrijednost neprocjenjiva (VIDEO)

Urednik

Porodilišta Lijepe vijesti: U Srpskoj rođeno 27 beba, a u Trebinju i Nevesinju po jedna djevojčica

Urednik

Druga faza radova na izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima: Kompleks obišao gradonačelnik Ćurić

Urednik

Bista Nikole Tesle poklon svom Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više