RS i BiH Vijesti

Na ispit i po dozvolu za lov u savez

Polaganje lovačkih ispita, izdavanje dozvola za lov, kao i izrada lovnih osnova samo su dio poslova koje je do sada radilo resorno ministarstvo, a za koje će, ukoliko pripremljeni Nacrt novog zakona o lovstvu dobije zeleno svjetlo u Narodnoj skupštini RS, biti zadužen Lovački savez Srpske.

Vlada Srpske usvojila je juče Nacrt zakona o lovstvu kojim je, između ostalog, izvršena podjela nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovačkog saveza RS.

Kako je navedeno u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću, ministarstvo je zadržalo regulatorna ovlaštenja i upravni nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, a ostale nadležnosti u vidu javnih ovlaštenja prenesena su na Lovački savez. Ovaj prenos ovlaštenja, kažu u Vladi, ima cilj efikasniji rad lovačkih udruženja, kao i smanjenje administrativnih postupaka koji su do sada bili propisani.

Sekretar Lovačkog saveza RS Živojin Lazić kazao je za “Glas Srpske” da na terenu imaju velikih problema u rješavanju raznih sporova, gdje se članovi udruženja masovno zavađaju.

– Takve će probleme ubuduće rješavati savez, kao drugostepeni organ i sva udruženja moraće da usklade svoje statute sa našim. Nekoliko udruženja je zbog neregulisanih pitanja kroz svoje statute bilo u situaciji da izgubi lovište. Iz tog razloga sva udruženja će, prije nego što pošalju svoj statut u sud na registraciju, morati da traže mišljenje Lovačkog saveza. To je najznačajnija odredba i ona konačno uvodi red u lovstvo – kazao je Lazić.

Dodao da je statut i do sada bio obaveza koja nije bila utemeljena u zakon, zbog čega su udruženja samoinicijativno donosila svoja pravila, gdje je, primjera radi, pisalo da predsjednik udruženja suspenduje lovca, protiv kojeg nije vođen postupak po godinu-dvije, što je na kraju stvaralo probleme Lovačkom savezu.

Jedan od gorućih problema do sada je bio i nedostatak znakova pored puta koji upozoravaju vozače da na određenoj dionici ima divljači, zbog čega su u slučaju saobraćajne nesreće u kojoj učestvuju divlje životinje, kaže Lazić, deblji kraj uglavnom izvlačila lovačka udruženja, koja su zahtijevala takva obavještenja za vozače na više mjesta.

– Kad se desi šteta, onda svi optužuju lovačka udruženja. Kako bi se to izbjeglo zatražili smo da ubuduće na putevima, kad se desi nesreća, odgovornost preuzme preduzeće koje je zaduženo za održavanje tih puteva – objasnio je Lazić.

Da će novi propisi umnogome pojednostaviti procedure saglasan je i kao stručno lice za lovstvo u banjalučkom Lovačkom udruženju “Zmijanje” Darko Jovanić. On je kazao da očekuju da novi propisi eliminišu odredbe koje su stvarale probleme, najviše kada je riječ o odgovornosti u smislu saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje divljač.

– Aktuelnim zakonom su nejasno propisane nadležnosti u smislu zaštite i bezbjednosti u saobraćaju – kazao je Jovanić i dodao da se nada da će novi propisi umnogome olakšati lovstvo.

Izmjene

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Zakon o lovstvu donesen 2009. godine i u dosadašnjoj primjeni imao je samo jednu izmjenu i dopunu i to 2013. godine.

– S obzirom na to da je prošlo mnogo godina od donošenja zakona i izmjena i dopuna zakona, a uvažavajući činjenicu da su se u međuvremenu značajno promijenile okolnosti u oblasti lovstva, zaštite životne sredine i oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potrebno je donijeti i novi zakon o lovstvu – kazali u resornom ministarstvu.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više