RS i BiH Vijesti

Na pomolu nova poskupljenja voća i povrća

Cijene voća i povrća kao i drugih namirnica svakodnevno rastu. Loša godina za poljoprivrednike i vremenske nepogode dodatno su uticale na ovakvo stanje. Poljoprivrednici se žale na loš urod voća i povrća, ali i pšenice. Sve je teže preživjeti, kažu građani.

Građani uglavnom vole da kupe domaće proizvode, ali žale se na visoke cijene i domaćih i uvoznih proizvoda.

“Većinom svake sedmice ono što treba, mislim mogli bismo mi i više puta da je finansijski bolje, a od ovih žena od kojih kupim vjerujem da je domaće”, “Kupujem na pijaci, ali više kupujem na veliko”, “U principu kupujem naše proizvode i u prodavnici. Gledam da je naše i nešto imam više povjerenja nego u uvozne”, “Ne vjerujem ja više nikome ništa”, samo su neki od komentara građana.

Na pijaci pretežno domaća roba, tvrde prodavci, ali ima i uvozne robe. Građani uglavnom uzimaju na komad.

Ova godina je loša za usjeve, ističu poljoprivrednici. Jake kiše tokom prvih mjeseci godine poremetile su usjeve, a nagli porast temperatura u julu izazvao je i sušu. Moglo bi doći do poskupljenja voća i povrća, ističu iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

„Generalno loša godina po pitanju svega jer su bile velike padavine, veliki višak vlage u zemlji… tako da se dosta kasnilo sa sjetvom. Onda ono što se na vrijeme zasijalo voda je odnijela, istrunulo u zemlji, a dosta površina nije se stiglo zasijati, tako da generalno loša godina“, kazao je Nedžad Bićo iz pomenutog udruženja.

„I ovako nam je prepolovilo i podbacilo. Nismo imali prosjek ni 300 kila. Ja nisam imao prosjek 300 kila, a prošle godine sam imao 600. Znači prepolovilo je sa cijenom, prepolovilo je sa prinosom. Faktički četvrtinu mi dobijamo na osnovu prošle godine“, tvrdi poljoprivrednik Goran Spasojević.

Cijene svakodnevno rastu, a plate i penzije taj rast ne prate. Za mnoge građane, kako kažu, nakon što plate režije, za hranu ne ostane gotovo ništa.

 

 

 

Izvor: N1

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više