RS i BiH Vijesti

Najnižom platom nezadovoljni i poslodavci i Sindikat

700 maraka biće najniža plata u Srpskoj za ovu godinu.

Očekivano, nezadovoljni i poslodavaci i sindikat.  Iz Vlade kažu da su odluku donijeli uzimajući u obzir poziciju poslodavaca, zahtjeve sindikata ali i analizu svih ekonomskih pokazatelja.

Minimalna plata povećana je više u odnosu na prosječan rast inflacije, kažu iz resornog ministarstva.

„Znači da smo minimalnu platu povećali za 18,6 %, prema tome minmalna plata je povećana više nego što je rast inflacije. Naravno sindikat ističe to i mi to svi znamo jer svi živimo ovdje i vidimo kakvo je stanje. Ali uzimajući u obzir i stanje u poslovnoj zajednici i problemi koji su već počeli i problemi koji će se identifikovati u 2023 godini“, kaže Zora Vidović, Ministar finansija.

Za neka preduzeća iznosi su previsoki kažu iz Unije poslodavaca. Naša najniža plata koliko god je mala kaže Saša Trivić značajno je veća nego u zemljama regiona.

Nezadovoljstvo ne kriju ni u savezu sindikata.

„Mi smo rekli kolika ona treba da bude. Ono što su naše informacije za neka preduzeća da su to previsoki iznosi i mislim da će neki od njih zatvoriti neka radna mjesta“, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

„Radnici Republike Srpske će znati da odgovore na ovakvu odluku. Posljedice ovakve odluke pripadaju onima koji su je donijeli, poslodavcima Republike Srpske i Vladi Republike Srpske“, rekla je predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić.

Ne treba zaboraviti kaže predsjednik Vlade Radovan Višković da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa minuli rad.

„Kad pogledate neko ko ima uslovno rečeno 20 godina radnog staža on ima još 10 odsto na minuli rad tako da će se najniža plata kretati u rasponu od 700 pa skoro i do 800 maraka“, rekao je Višković.

Najniža plata u Srpskoj u odnosu na minimalac u dugom entitetu veća je za 110 maraka.

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više