RS i BiH Vijesti

Najviše novca treba za hranu: Prosječna plata pokriva jedva pola potrošačke korpe u Srpskoj

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec oktobar 2023. godine iznosi 2.537 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,84 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.141 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM – istakli su iz Sindikata.

Kako se dodaje, prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru 2023. godine iznosi 1.290 KM i veća je za 13,00 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru mjesecu 2023. godine.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru mjesecu 2023. godine isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM.

– Niske prosječne plate u oktobru mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 991 KM, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM – zaključeno je iz Sindikata.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više