Hercegovina Vijesti

Narodna biblioteka Nevesinje svečano obilježila vijek postojanja

Narodna biblioteka Nevesinje obilježila je 100 godina postojanja, a u čast velikog jubileja sinoć je u sali Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ održana svečana akademija.

Direktor Biblioteke Siniša Кilibarda istakao je da knjižni fond broji 30.000 knjiga i izrazio nadu da će Biblioteka u budućnosti raditi još bolje.

– Obećavam da ćemo u budućnosti raditi i više i bolje, da Biblioteka postane centralna ustanova kulture u našem gradu. Posebnu pažnju posvetićemo radu sa djecom i omladinom- rekao je Кilibarda.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da su se kroz istoriju ovog mjesta smjenjivala carstva i države, ali da su knjiga i kultura ostale.

– Danas, u uslovima Interneta i društvenih mreža, biblioteke i knjige su malo izgubile na značaju, ali ja se nadam da će knjiga ostati neprevaziđena i vjerujem da je čovjekov najbolji prijatelj- zaključio je Avdalović.

U ime Društva bibliotekara Republike Srpske rukovodstvu Narodne biblioteke Nevesinje čestitke je prenijela Snježana Galinac. Ona je naglasila da postojanje od jednog vijeka svjedoči da se i prije tih 100 godina mudra hercegovačka glava dosjetila da se kultura i očuvanje kulturne baštine održava i podržava.

– U digitalnoj eri, u kojoj informacije putuju brzinom svjetlosti, najveći izazov za biblioteke je očuvati mjesto i značaj u društvu. Narodna biblioteka Nevesinje u tome je uspjela. O tome svjedoči ovo veče i brojne manifestacije, koje se organizuju pod njenim okriljem- rekla je Galinac.

Gost večeri bio je poznati srpski pjesnik Đorđo Sladoje. On je uputio čestitke Biblioteci povodom rijetkog jubileja i svojim stihovima obogatio ovo kulturno veče.

U opstanak knjige Sladoje ne sumnja, jer, kako kaže, sve što je pametno na društvenim mrežama potiče upravo iz knjige.

Na svečanoj akademiji, u čast vijeka postojanja, Narodna biblioteka Nevesinje uručila je plaketu za izuzetan doprinos u razvoju kulture Nevesinja nastavnici srpskog jezika u penziji Silviji Žerajić.

Žerajićeva se zahvalila na ovom lijepom priznanju. Prisjetila se kako je prije 60 godina krivudavim makadamskim putem došla u Nevesinje, radni vijek provela u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ i sve te godine bila član nevesinjske biblioteke.

Biblioteci je poželjela još mnogo uspjeha i novih jubileja. Omladini je savjetovala da u knjizi pronalazi više radosti i zadovoljstva, a ostalim sugrađanima preporučila da budu vjerni čitaoci.

Učesnici programa svečane akademije povodom obilježavanja 100 godina postojanja Narodne biblioteke Nevesinje bili su pjesnik Sreten Vidaković, Miloš Milošević, etno grupe „Simonida“ i “ Sveti Dimitrije“, mali hor Muzičke škole i članovi recitatorske sekcije osnovne škole. Program je vodila Ljilja Ivezić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Društva bibliotekara RS, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Mostara, hercegovačkih biblioteka, Opštine Nevesinje, Crkvene opštine Nevesinje i lokalnih ustanova i preduzeća.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više