RS i BiH Vijesti

Neredovna nabavka lijekova ugrožava zdravlje građana

Iako se bilježi povećan broj oboljelih od karcinoma u BiH, zbog nestašice lijekova pojedini onkološki bolesnici s područja FBiH posljednjih dana nisu bili u mogućnosti primati terapiju. Odnosno, da bi dobili potrebni lijek, pacijenti su ga sami morali pronaći u nekoj od susjednih zemalja, kupiti i donijeti u klinički centar.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiR) FBiH je 20. februara obavijestio javnost da je pet vrsta citostatika nedostupno na tržištu BiH i da će do normalizacije snabdijevanja Zavod refundirati troškove nabavke lijekova: “lenalidomide teva” 10 mg/1, “kalčijev folinat” Pliva 10 mg/ml, “sorafenib teva”, “carboplasin” i “oktreotid teva” od 20 mg/1 bočici.

Koji su razlozi

Iako se često spominje nedovoljno izdvajanje novca za nabavku citostatika, to nije jedini razlog nestašice. Zbog zakonske procedure nabavka lijekova je veoma složena, procedura traje dugo i, bez obzira na to koliko novca ima za lijek, ne garantira se da će biti nabavljen.

– Zavod je već osigurao veći dio lijekova koji su nedostajali te je za manji broj u toku postupak javne nabavke. Za lijekove za koje je došlo do prekida proizvodnje obavijestili smo o datumu ponovnog dolaska na naše tržište – kazali su iz Zavoda.

Napominju da je trenutni problem nastao i zbog poskupljenja određenih lijekova.

– Dobavljači ne žele prodavati lijekove po maksimalnim veleprodajnim cijenama određenim od Agencije za lijekove BiH, koje Zavod mora poštovati u skladu s važećim propisima koji reguliraju ovu oblast – dodali su.

Zaključiti ugovore

Kontinuirano osiguravanje lijekova, objašnjavaju, ograničava nejavljanje dobavljača u postupcima javnih nabavki, što se desilo ovog puta.

Kako je ranije objašnjeno iz Zavoda, prilikom nabavke lijekova, uključujući citostatike, obavezno je provesti postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zaključiti ugovore o nabavci i isporuci lijekova s ugovornim dobavljačima koji imaju odobrenje Agencije za promet lijekova i koji su ugovorom vezani, između ostalog, na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova.

Nedostatak novca

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH citostatike nabavlja novcem koji se izdvaja u Fond solidarnosti ovog entiteta. Fond se finansira iz doprinosa zdravstvenog osiguranja koji plaćaju zaposlenici u Federaciji. Vlada FBiH je, prema zakonu, dužna izdvojiti iz budžeta isti iznos novca koliko se prikupi od građana. Međutim, Vlada Federacije BiH već godinama krši Zakon o zdravstvenom osiguranju jer Fondu solidarnosti uplaćuje manje od 20 posto zakonom propisanog budžetskog granta.

 

 

Izvor: Avaz

BONUS VIDEO

Slični članci

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Starosne granice za penziju se polako, ali sigurno pomjeraju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više