Hercegovina Vijesti

Nevesinjski odbornici usvojili drugi rebalans budžeta

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje usvojen je Nacrt rebalansa budžeta za 2022. godinu i više odluka i informacija.

V.d. načelnika Odjeljenja za finansije Sanja Brenjo detaljno je predstavila novi raspored budžetskih prihoda i rashoda projektovan na iznos od 11.959.364 КM. Кako je obrazložila, u odnosu na prvi rebalans, prihodi i rashodi povećani su za 1%, odnosno za 131.531 КM.

Brenjo je potvrdila da je Nacrt drugog rebalansa budžeta dobio saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske.

Opštinski parlament usvojio je Odluku o visini odborničkog dodatka prema kojoj će izabranim predstavnicima građana za odborničke dužnosti biti isplaćivan iznos u visini 42,5% mjesečne neto plate zaposlenih u Opštinskoj upravi za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera. Novom Odlukom je predviđeno je da se odborniku koji ne opravda svoj izostanak sa sjednice umanji dodatak za 50% od utvrđene mjesečne naknade.

Na današnjoj sjednici SO Nevesinje donesena je Odluka o davanju nekretnina u pravo vlasništva, bez naknande, za sedam pripadnika bivšeg Ministarstva odbrane i vojske RS. Кako je obrazložila v.d. sekretara Opštinskog parlamenta Verica Pašajlić, Opština Nevesinje je još 2018. godine prihvatila način realizacije odluke Vlade RS o raspodjeli neprespektivnih lokacija koje su služile za potrebe sistema odbrane i vojnicima predala stanove u sivoj zoni uz njihovo učešće od 40% ukupne vrijednosti stana.

Viši stručni saradnik za poslove civilne zaštite Mladen Zubac predstavio je težišne zadatke Službe načelnika opštine za poslove civilne zaštite u 2023. godini koji, između ostalog, predviđaju izradu planskih dokumenata zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Samostalni stručni saradnik za ekonomski razvoj Velimir Repović upoznao je odbornike sa realizacijom Strategije razvoja opštine Nevesinje za 2021. godinu. Prema prezentovanim podacima, u prošloj godini u Nevesinju su realizovani projekti finansijske vrijednosti 4,9 miliona КM što je 20% više od plana. Кako je obrazložio, fokus lokalne uprave bio je usmjeren na razvoj poljoprivrede, rekonstrukciju lokalnih puteva i sportskih objekata, vodosnabdijevanje, poboljšanje javnih usluga i unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Odbornici su danas usvojili Odluku o izmjenama Regulacionog plana „Lapčevine“. Кako je obrazložio samostalni stručni saradnik za prostorno planiranje i ekologiju Miljan Đurasović, izmjenama Regulacionog plana stvoreni su uslovi za izgradnju i proširenje postojećih građevinskih parcela na način da im se dodijeli dio neiskorištenog građevinskog zemljišta koje se u drugu svrhu ne može iskoristiti.

Opštinski parlament je danas donio Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje sekretara Skupštine opštine, te direktora Doma zdravlja i Centra za informisanje i kulturu. Utvrđeni su kriteriji i imenovana komisija za provođenje ovog postupka.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više