RS i BiH Vijesti

Nina Lojović Milinić za “Glas Srpske”: Umjetnost je ono što duša predosjeća

Ovakav naziv trebalo bi da probudi jednu vrstu znatiželje i preispitivanja. Umjetničkom događaju ili umjetničkom stvaralačkom činu ne bi trebalo da pristupamo bez želje da nešto otkrijemo.

Kazala je to slikarka Nina Lojović Milinić govoreći za “Glas Srpske” o izložbi “Umjetnost naslućivanja” koja je otvorena u Galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Prema njenim riječima, naziv postavke ima dvojako usmjerenje, jedno ka ili od samog umjetnika, a drugo ka ili od samog posmatrača.

– Naziv ima intenciju da nas i kao stvaraoca, umjetnika koji se izražava u bilo kojem mediju, i kao posmatrača usmjeri na nešto što ne vidimo, a svojim osjećanjem svjedočimo da postoji. Umjetnost je nešto što se otkriva, poziv za traganjem i predstavljanjem onog što oko ne vidi, ali duša predosjeća, naslućuje – objasnila je Lojović Milinić.

Izložbu “Umjetnost naslućivanja” čini četrdesetak radova rađenih u različitim tehnikama, počevši od akrila na platnu, preko kombinovane tehnike u kojoj se prepliću akrilna boja i kolaž papir do čiste kolažne tehnike.

Umjetnica je istakla da, iako su radovi rađeni u različitom vremenskom periodu, kolaži su nešto “mlađi” i oni su protkani istim ličnim poimanjem svijeta, poretka stvari.

– Kolaži ukazuju na društveni i prirodni proces u kojem se nalazimo i kao društvo i kao pojedinac, ali uvijek i zauvijek se pojavljuje “izvor svjetla”, odnosno nada, u mom slučaju vjera. Vjera kao pojam koji nema svoje “realno, opredmećeno” postojanje, ali postoji kroz odnos sa Bogom, kroz umjetnost – ispričala je ona.

Dodala je da dio izložbe koji je rađen u akrilnoj ili kombinovanoj tehnici, a koji je nastajao tokom proteklih pet godina, čini vidljivim osjećanje koje proizlazi iz iskrenog ljudskog zajedništva i koje proizlazi iz odnosa majke i djeteta, veze ljubavi koja je najjača, bar u međuljudskim odnosima.

– I opet, ljubav nema postojanje kao predmet, ali izranja kroz međuljudske odnose, kroz porodicu, u mom slučaju i kroz umjetnost – navela je ona.

Naglasila je da se treći dio izložbe, koji je prethodio pomenutim ciklusima, odnosi na arhitektonsku interpretaciju Trebinja, ali i dijelova pravoslavnih hramova.

– Ova tematika nametnula se kao logičan slijed nakon mog dugogodišnjeg istraživanja, između ostalog, pravoslavne arhitekture u 16. i 17. vijeka u istočnoj Hercegovini. Likovno sam povezala arhitekturu iz pomenutog perioda sa savremenom, odnosno onom koja me okružuje, uobličujući je u urbani pejzaž, kako reče naš slikar Mišo Vemić u predgovoru u katalogu za ovu izložbu. Tako da u ovom ciklusu dolazi do sintetičkog arhitektonskog uobličavanja lišenog estetske dopadljivosti – kazala je Lojović Milinić.

U opisu postavke “Umjetnost naslućivanja” navedeno je da je umjetnica u izložbu utkala sjećanja. Ona je objasnila da u ovom kontekstu ne gledamo na sjećanje kao na nešto što se desilo u prošlosti, na šta gledamo sa sjetom iz sadašnjosti.

– Sjećanje je nešto kao ljudski gen koji se prenosi iz prošlosti u sadašnjost i, nadam se, u budućnost. Neko nasljeđe. U tom kontekstu mogu da kažem da su “sjećanja” dio izložbe, ali nisu glavni pokretač stvaranja i glavna ideja – zaključila je umjetnica.

Dodala je da izložba “Umjetnost naslućivanja” nije svjesna posveta Trebinju, ali da su Trebinje sa svojim arhitektonskim nasljeđem i ljudi, njeni prijatelji, dio njenog sazrijevanja, a samim tim i dio njenog stvaralaštva.

Rad

Nina Lojović Milinić je istakla da trenutno pravi minijaturne kolaže, jer je u proteklih pola godine imala mnogo obaveza oko pripreme izložbe u Novom Sadu, Vranju i Gacku.

– U međuvremenu sam se pripremala i za učešće na nekim bijenalima i selektovanim izložbama. Tim minijaturama sam održavala kontinuitet u radu, a nakon izložbe nastavljam sa radom i traganjem za onim što umjetnost i život mogu da nam pruže – ispričala je ona.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više