Svijet Vijesti

Njemački trgovci bojkotuju rast cijena, stopiraju prodaju zbog nerealno visokih cifri

Njemačka već trpi ozbiljne posljedice. Raste kupovina suncokretovog ulja i brašna te u mnoge police s njima i prazne. Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,5 evra po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet evra.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

U trgovinskom lancu „Edeka“ u Trendelburgu (pokrajina Sjeverni Hesen) više ne žele da prodaju ulje po takvim cijenama i već su istakli natpise na kojem piše kako ne prodaju ulje.

– Nismo očekivali kako će se situacija razviti u smjeru u kojem se razvila. Na policu s uljem smo postavili natpis s objašnjenjem zašto više ne prodajemo ulje. Nećemo prodavati suncokretovo ulje za 4,99 evra po litri. Ograđujemo se od ovih cijena. Postoje granice – rekla je poslovođa trgovine Anja Miler za njemački RTL, te dodaje kako su kupci dobro reagovali na njihov potez.

Ulje je apsolutna namirnica i ne smije se prodavati u slobodnoj prodaji po tako previsokim cijenama. Postoje čak i ljudi koji prodaju ulje na I-beju. Ja samo želim da obavljam svoj svakodnevni posao bez crnog tržišta. Moja savjest ne dopušta da prodajemo ulje po tako visokim cijenama – kaže ona.

Otkrila je kako postoji i još jedan razlog za bojkot visokih cijena ulja, prenosi Blic.

– Kad biste znali šta moji radnike moraju da slušaju na kasi. Neki kupci ih optužuju da se bogate od iznuđivačkih cijena ili da sami uživaju u jeftinom ulju. To je potpuno nepravedno i neopravdano – rekla je Ana Miler, prenosi Seebiz.

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da će cijene hrane u martu 2022. širom svijeta dostići najviši nivo svih vremena. Unutar Evropske unije cijene hrane, alkohola i duvana su u januaru porasle za 3,5 odsto, a u februaru za još 4,1 odsto.

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više