Hercegovina Vijesti

Obilježena 31 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa (VIDEO)

U Bileći je obilježena 31 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa. Više od 2.200 boraca ovog Korpusa dalo je život u odbrani Republike Srpske.

Sa ciljem da se obrani Hercegovina i srpski narod, 19. maja 1992.godine u Bileći je formiran Hercegovački korpus.

– Bilo je to teško vrijeme za hercegovački živalj. ЈNA se povukla, ostao narod nezaštićen u nedoumici i strahu i onda slava bogu pojavila se jedna grupa odvažnih oficira sa svojim narodom odlučni da brane Hercegovinu i tako je nastao korpus – kaže Veselin Vujović, predsjednik Boračke organizacje opštine Bileća.

Petko Zvijer, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca opštine Bileća, naglašava značaj korpusa u ratnom vihoru.

– Korpus je značio za odbranu srpskog naroda na cijeloj Hercegovini i šire, zato je i stvorena i Republika Srpska na osnovu toga naroda koji je ustao za borbu – tvrdi Zvijer.

Najveći odziv u vrijeme mobilizacije na samom početku Odbrambeno-otadžbinskog rata bio je upravo u Hercegovini. Korpus je brojao oko 21.000 vojnika. Veliki doprinos u komandi i odbrani tada su dali i školovani oficiri.

-Ti ljudi su se odazvali i došli su sa svih strana u svoja mjesta rođenja i dali su sebe u formiranju jedinica da bi odbranili srpski narod od hrvatsko-muslimanskih formacija – naglasio je pukovnik Milutin Majkić.

Braneći liniju fronta dugačku oko 500 kilometara, u brigadama Hercegovačkog korpusa život je izgubilo 2. 211 boraca.

-Hercegovački korpus možemo pamtiti po svim ofanzivama od Lukavice, deblokade Sarajeva, Drinskih ofanziva, tako da Hercegovački korpus bolje pamte naši neprijatelji nego mi – istakao je Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja.

Povodom 31 godine od formiranja Hercegovačkog korpusa, služen je parastos u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, a položeni su i vijenci na Spomenik palim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata u Bileći.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

O Kembridž ispitima engleskog jezika razgovarali smo sa direktoricom Obrazovnog centra „Cerovac“ Miljanom Miskin i profesoricom Jelenom Kovač

Urednik

Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu

Urednik

Grad Trebinje završava izgradnju zgrade sa 15 stanova za izbjegla i raseljena lica

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ na turniru „Dragan Mance Cup“ u Beogradu

Urednik

Gradnja aerodroma u Trebinju počinje 2026. godine?

Urednik

U Nevesinju dodjela ključeva za 12 stanova za izbjegla i raseljena lica

Urednik

Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje: Konkurs za upis studenata na prvu godinu studija

Urednik

Srpska bogatija za 19 beba: U Nevesinju 4 nova stanovnika

Urednik

Poziv učenicima da poklone udžbenike mlađim drugarima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više