Kilogram pilećeg filea znatno je skuplji od svinjskog buta, a nije nešto puno jeftiniji od junetine. Tom odnosu se čude i stari mesari, a domaći proizvođači su bez teksta.
U jednoj banjalučkoj mesnici kilogram pilećeg bjelog mesa košta 14 konvertibilnih maraka, a svinjskog buta 10,50 KM. Dakle, skuplja za tri i po marke.
– Radim ovaj posao 35 godina i ne pamtim da je ikada tako bilo. Ovo sa cijenama je haos i neobjašnjivo – kaže mesar.
Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, za Srpskainfo kaže da je to pitanje za “vanzemaljske ljude”.
– Što bi naš narod rek’o – od kad je gavran pocrnio, tako bilo nije – slikovito objašnjava Maljčić.
On smatra da bi se objašnjenje moglo kriti u tome da u prodaji dominira svinjsko meso iz uvoza, dok je sva piletina na tržištu domaća.
– Eh, sad je pitanje kako svinjetina može da bude tako jeftina kad su žitarice enormno poskupile. U Evropi su žitarice skuplje nego kod nas. Zato ja pitam šta mi to uvozimo – dodaje Maljčić.
On upozorava da su domaći uzgajivači svinja u izuzetnom teškom položaju i dodatno ugroženi zbog rata u Ukrajini i evropskih sankcija Rusiji.
– Mi ne možemo izvoziti svinjetinu u Evrpsku uniju, a na sve to nam je zabranjeno da prevozimo preko njihovog tla u Rusiju – naglašava Maljčić.
Izvor: Srpska info