RS i BiH Vijesti

Od naredne školske godine eUpis učenika u Srpskoj

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture i Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave potpisale su danas Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, a koji će omogućiti eUpis – elektronski upis učenika u osnovne i srednje škole.

„Zahvaljujući ovom sporazumu školama će biti omogućeno da, uz saglasnost roditelja/staratelja, mogu pribavljati rodne listove učenika i uvjerenja o prebivalištu u digitalnom obliku iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su potrebni prilikom upisa učenika u školu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima u oblasti obrazovanja“, rekla je Trivićeva.

Pojasnila je da će se tako pribavljena uvjerenja automatski dodavati u eDnevnik informacioni sistem, odnosno elektronsku pedagošku dokumentaciju koju vode sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

Jujićeva je naglasila da je jedan od ključnih strateških ciljeva Vlade, ali i Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kontinuiran rad na unapređenju usluga građana i pravnih lica.

„Ovlaštena lica u školama će posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture dolaziti do podataka iz drugog primjerka matičnih knjiga koji se čuva u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave“, rekla je Jujićeva.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Najava: Međunarodni memorijalni plivački miting „Srđan i Maksim“ 2024 u Trebinju

Urednik

 ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Preko Zagreba ka Ligi šampiona

Urednik

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku u Bileći

Urednik

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

Urednik

U Srpskoj rođeno 27 beba: U Nevesinju tri d‌jevojčice i jedan d‌ječak, u Trebinju d‌ječak i d‌jevojčica

Urednik

Najava: Skokovi sa brane na jezeru Klinje Gacko 2024

Urednik

Aleksija uči da profesionalno pliva, pleše u „Vi-densu“, a trči u „Spartakusu“

Urednik

Rukometni klubovi saznali imena rivala: Leotar prvi ide u Tursku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više