RS i BiH Vijesti

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske odbijen je zahtjev Unije poslodavaca Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 128 stav (3) Zakona o radu kojim je regulisano da se najniža plata uvećava po osnovu radnog staža.

Ova odredba Zakona o radu je u primjeni od 1. januara 2022. godine, kada je, nakon šest godina, prihvaćen zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da i radnici sa najnižom platom imaju pravo na uvećanja plate po osnovu radnog staža (minulog rada) i to najmanje 0,3 % za svaku navršenu godinu radnog staža.

„Ovo je još jedan dokaz kako se Unija poslodavaca Republike Srpske odnosi prema radnicima u Republici Srpskoj, gdje sebi uzimaju za pravo da radniku koji ima  jednu godinu staža, prisvoje 2,10 КM, pa do radnika koji ima 39 godina staža, prisvoje 81,90 КM na mjesečnom nivou, po osnovu radnog staža, odnosno da taj novac ostane u njihovim džepovima“, saošteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata napominju da je Ustavni sud Republike Srpske konstatovao ono što je Savez sve ove godine tvrdio, da najniža plata koju utvrdi Vlada Republike Srpske predstavlja osnovnu platu (koeficijent h  cijena rada) odnosno startnu platu na koju idu sva uvećanja plate (prekovremeni rad, rad noću, rad praznikom, stimulacija…) i sva druga primanja radnika (topli obrok, prevoz, regres).

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više