Vijesti

Otvorena izložba o stvaralaštvu slikarke Nadežde Petrović u Trebinju

Nadežda Petrović je najznačajnija srpska slikarka, velikan i heroina srpske umjetnosti koja je postavila temelje modernog srpskog slikarstva, rečeno je na otvaranju izložbe „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ u Muzeju Hercegovine u Trebinju u okviru „Vidovdanskih svečanosti“.

– Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije „Nadežeda Petrović“ iz Čačka i predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke, prilagođena slijepim i slabovidim osobama – rekla je novinarima direktor ovog muzeja Sarita Vujković.

Ona je napomenula da je izložba rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke, koju je Unesko pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine.

Vujkovićeva je navela da su prvi put u Trebinju predstavljena originalna djela Nadežde Petrović i koncipirana su tako da postanu dio stalne postavke u trebinjskom muzeju.

Ona je dodala da se u okviru izložbe nalaze posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku.

– Riječ je o četiri slike iz različitih perioda njenog stvaralaštva kada je putovala u Pariz i Provansu, kada je stvarala prvu jugoslovensku koloniju, kada se okrenula srpskoj tradicionalnoj umjetnosti koju je željela da uključi u moderno stvaralaštvo, ali i iz poznog stvaralašta sa slikom crkve Gračanice koja nas uvodi u period njenog stradanja jer znamo da je izgubila život u velikoj epidemiji tifusa 1915. godine, pomažući kao bolničarka dobrovoljac – pojasnila je Vujkovićeva.

Ona je podsjetila da je Petrovićeva bila veliki borac za ženska prava i za nacionalni identitet srpskog naroda, a postavila je i temelje moderne srpske istorije umjetnosti, zbog čega na nju svi treba da budu ponosni, jer su i brojni muzeji u regionu, ali i u palati Uneska u Parizu na poseban način predstavili njen rad povodom 150 godina od njenog rođenja, imajući u vidu da je Pariz za njeno stvaralaštvo bio izuzetno važan grad.

Direktor trebinjskog Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je Nadežda Petrović heroina i ličnost na koju svi treba da se ugledaju, koja je spojila srpsko porijeklo i unijela istovremeno modernizam u srpsku umjetnost zahvaljujući školovanju, boravku i putovanjima po svijetu.

– Njena porodica je, takođe, ostavila veliki pečat u srpskoj istoriji i kulturi – navela je Grujićeva.

Branko Ćalović, direktor Umjetničke galerije „Nadežeda Petrović“ iz Čačka, izrazio je zadovoljstvo što je izložba otvorena u Trebinju, za koje je rekao da je postao jedan od najljepših gradova na Balkanu, dodajući da je i Čačak bio prva prijestonica kulture Srbije i da su ta dva grada pobratimi koje vezuju zajednički korijeni, umjetnici i mnogi nosioci kulture.

On je rekao i da je Unesko ukazao na svjetski značaj ove srpske slikarke koja je bila veliki patriota i aktivan društveni radnik, jer je radeći kao bolničarka dobrovoljac žrtvovala život.

Na izložbi su sva predstavljena djela Petrovićeve dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio–vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

Najavljeno je da će gostujuća predstava „Nenapisana pisma“ – monodrama u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta iz Beograda Vanje Milačić, koja predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću, biti izvedena sredinom jula u Trebinju.

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Bubamarac, najomiljeniji trebinjski hor

Urednik

FK Leotar Trebinje prvi počinje pripreme

Urednik

Profesionalci i volonteri Crvenog krsta RS – Dok je njih, niko neće biti gladan, sam i napušten (FOTO)

Urednik

Počinje Vimbldon – Đoković u pohodu na novi rekord

Urednik

Plivačima Leotara pet medalja na „ Borac haloo Grand Challenge 2024 “ u Banjaluci

Urednik

U Srpskoj rođeno 16 beba: Trebinje bogatije za 2 nova stanovnika

Urednik

Trebinjski mališani ispratili drugare sa Kosova i Metohije

Urednik

Ljubav na prvi pogled: Policajac Marko zaustavio auto i pronašao ljubav života (FOTO)

Urednik

Maštate li o nekretnini na jadranskoj obali, pogledajte gdje su cijene u padu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više