Hercegovina Naše priče Vijesti

Ozvaničena berba u Carskim vinogradima porodice Vukoje

Odlični ovogodišnji uslovi, pogodni uzgoju vinove loze doprinijeli su još jednoj berbi kvalitetnog grožđa u Carskim vinogradima porodice Vukoje.

Direktor podruma Vukoje 1982, Radovan Vukoje, rekao je da je zadovoljan kvalitetom grožđa uz nadu da će se dobri rezultati iz vinograda uspješno pretočiti u podrumima, te da će dobiti velika vina, kao i ranijih godina.

“Karakteristike ovogodišnjeg vina su jako visok nivo šećera, a zadržano je i dosta dobrih kiselina, jer je bilo dehidracija u grožđu, a ovo je najsušnija godina od kada se mjeri broj padavina u našem gradu. U specifičnim uslovima uvijek se izdvoji neka sorta, ove godine to su bijele sorte, jer ovakav odnos šećera i kiselina koji im pogoduje odavno nije viđen na nešem terenu”, kazao je Vukoje.

Kako je naglasio, pored toga odlične rezultate dale su i crvene sorte.

“Istakao bih vranac i merlo, vinifikacijom su pokazale da će imati veliki potencijal i da će se ta vina moći jako dobro spremiti za održavanje, kao i za tržište. Ako bih morao izdvojiti jednu sortu, to je fantastičan rezultat šardonea”, naveo je Vukoje.

Podsjetio je da je Carsko vino iz 2015. godine proglašeno najboljim vinom na Mediteranu, kao i najboljin vinom iz autohtone sorte žilavke.

Osvrćući se na pandemiju korona virusa i poteškoće koje je uzrokovala u poslovanju, Vukoje je rekao da gubitke planiraju nadomjestiti podizanjem kvaliteta vina.

“Nije dobro da prodaja oscilira, a ove godine smo imali skoro tri mjeseca zatvorene prodajne kanale. Vinari su direktno vezani za turizam, a ova godina je imala svoje specifičnosti zbog pandemije virusa korona. Firme koje domaćinski posluju razmišljaju o budućnosti i bile su spremne za vanrednu situaciju. Tako smo i mi premostili čitavu ovu situaciju i nadamo se da će u budućnosti biti bolji uslovi rada, te da će pošast s kojom smo se suočili uskoro nestati”, objasnio je Vukoje i dodao da vino treba spremati za održavanje i držati na adekvatnim temperaturama i onda se iz godine u godinu mogu očekivati bolji rezultati.

Iako se dosta radi na tome, BiH i Republika Srpska već dugo ne usvaja pravnu regulativu i zakone o vinu i vinogradarstvu, a mnogo je spoljašnih i unutrašnjih faktora stajalo na tom putu, a kako kaže Vukoje sada je došao trenutak da se to odradi.

“Uređenje tržišta uvoza, prodaje i klasifikacije vina i grožđa je jako bitno da se uredi da bi se jedna država smatrala vinskom. Država treba formirati svoj stav koji je u skladu sa stavom Udruženja vinara. Hercegovina ima vrhunske uslove za bavljenje ovom kulturom koja je Bogom dana. Ova oblast je jedna od rijetkih koja u svom imenu ima vina, Hercegovina, i sve nam to govori da trebamo složiti regulativu i napravimo strategiju”, kazao je Vukoje.

Dodao je da, uzimajući u obzir to da u čitavoj Hercegovini ima fantastičnih vina, dejstvuju da vinsku kulturu podignu na još viši nivo.

 

Ivana Kardum

HP, oktobar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

“Dani otvorenih podruma” Vinske ceste Hercegovine stižu u Trebinje: Spoj tradicije, duha i modernog vinskog doživljaja

Urednik

Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju: Kvalitet i prinos odlični (VIDEO)

Urednik

Položeni vijenci povodom Dana oslobođenja Trebinja (FOTO)

Urednik

Premijera dokumentarnog filma povodom 25. godina Moto kluba TNT

Urednik

Turistička ponuda Trebinja predstavljena u Kragujevcu

Urednik

Trebinje domaćin UNDP radionice: Održivi turizam kroz jačanje i promociju lokalne proizvodnje

Urednik

Hercegovačke kamiondžije u humanoj misiji za Kosmet

Urednik

Pjesnik Đorđe Nešić za „Nezavisne“: Stihom se oslanjam na Dučića

Urednik

Najava: Muzičko – poetski program “Koracima dalekim”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više