Hercegovina Vijesti

Iza porodice Vukoje još jedna uspješna berba: “Carski vinogradi su ogledalo našeg grada”

Dolazak jeseni asocira nas na hladnije dane, ali i period kada se ubiru plodovi rada hercegovačkih vinogradara.  Tako je danas počela još jedna u nizu tradicionalna berba grožđa u Carskim vinogradima porodice Vukoje.

Nadaleko poznati po svom kvalitetu, vina Vukoje predstavljaju jedan od zaštitnih znakova ovog kraja.

Direktor podruma Vukoje 1982, Radovan Vukoje, istakao je da je ova godina bila izuzetno dobra i specifična zbog vremenskih uslova koji su vladali.

“Imali smo proljeće i ljeto 100 dana bez padavina, veoma pogodno vrijeme, mogli smo da radimo u potpunosti ekološki uzgoj. Mi polako prelazimo na ekološki uzgoj, oformili smo i svoje stado u Zasad polju, a taj uzgoj posebno njegujemo oduvijek u Carskim vinogradima, te bih istakao da je ovaj vinogarad stvarno ogledalo grada“, rekao je Vukoje.

Dodaje da je ove godine posebno ponosan na žilavku jer je njen kvalitet na najvećem nivou.

“Ovdje proizvodimo naše najekskluzivnije vino, Carsko vino, tako da kada se sve sagleda u cjelini ova berba je jako uspješna. Možda je u količini nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, ali kvalitet je svakako bolji. Ova jesen, nešto hladnija, za sorte kao što je žilavka je jako dobro došla jer smo uspjeli da sačuvamo još veću aromatiku u samoj pokožici i ta amplituda između noći i dana nam je omogućila da imamo fantastičnu bazu za naša velika vina”, poručio je direktor podruma Vukoje.

Kako kaže ovaj lokalitet je iznjedrio jednu veliku berbu i posle 130 godina od kada je ovaj vinograd napravljen i da je on znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu i nešto što je podrum Vukoje najviše i proslavilo.

“Žilavka sa ovog lokaliteta prisutna je na sva tri lokaliteta gdje mi poslujemo, u Aziji, Sjevernoj Americi i u Evropi, a na mnogim kartama je najboljih restorana svijeta, pa čak i onim sa Mišelinovim zvjezdicama”, ponosno zaključuje Vukoje.

Da je ovogodišnja berba uspješna mišljenja je i izvršni menadžer podruma Vukoje 1982, Mladen Fuštar, koji je rekao da je ova godina jedna od boljih upravo zahvaljujući ljetu koje je bilo bez padavina.

” Obavljene su sve agrotehničke mjere, ova godina što se tiče kvaliteta i zdravstvenog stanja je jako dobra, sa našim brojem stalnih i sezonskih radnika ovu godinu privodimo kraju sa jako dobrim rezultatima. Od same rezidbe planiramo  prinos grožđa za sljedeću berbu, već za mjesec dana krećemo sa pripremama za narednu godinu. Prošle godine je to reducirano, tako da smo dobili manji prinos u odnosu na prije,ali ove godine ono što je posebno zanimljivo jeste to da smo prešli na organsku proizvodnju”, rekao je Fuštar.

Vrijeme sazrijevanja grožđa, u kojem se priroda potpuno satkala, jeste od avgusta do oktobra, a iz podruma Vukoja 1982. poručuju da je ova godina dala očekivane rezultate i da će se sigurno pamtiti.

 

 

 

 

Svetlana Grbić

HP, oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više