Ex YU Vijesti

Pad rezervacija u susjednoj zemlji za 70 odsto; „Ljudima smo na karti centimetar od Ukrajine“

Mnoge turističke evropske zemlje, poput Hrvatske, Španije i Italije, ponadale su se da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne dve zbog ukidanja kovid mera, ali sve je zakomplikovala situacija s Ukrajinom.

Dijego Sanz, turistički vodič u Španiji, rekao je za Njujork tajms da se radovao kada je sredinom februara primio prvu međunarodnu grupnu rezervaciju u više od godinu dana.

„Mi živimo u samom raju. Bili smo sigurni da će sve doći na svoje mesto kada se ukinu mere i da će nam se turisti ponovo vratiti kao pčele koje nasrnu na nektar“, rekao je Sanz.

No nakon što je krajem februara počeo rat u Ukrajini, došlo je do pada broja međunarodnih rezervacija. U prvoj nedelji rata broj vazduhoplovnih rezervacija u Evropi pao je za 23 odsto.

„Upravo smo usred jake oluje“

„Upravo smo usred jake oluje“, kazao je Sanz govoreći i doslovno i figurativno. Naime, regiju Kosta Blanka je zadesila jedna od najjačih kišnih oluja u istoriji. Pljusak je trajao 18 uzastopnih dana i prouzrokovao nagle poplave.

„Sunce će se vratiti, ali šta će biti sa ratom i ekonomskim problemima? Ne znam hoćemo li nešto zaraditi ovoga leta“, dodao je turistički vodič.

Što se tiče restorana, vlasnici se trude da pronađu jeftinu zamenu za pšenicu i suncokretovo ulje, od kojih 75 do 80 odsto dolazi iz Rusije i Ukrajine.

„Pokušavamo da budemo fleksibilni. Na primer, koristimo maslinovo ulje umesto suncokretovog. Ali problem je u upravljanju troškovima, oni postaju skuplji“, rekao je Havijer Garsija Kuenca, potpredsednik lanca hotela Medžik Kosta Blanka end rizorts (Magic Costa Blanca Hotels and Resorts).

Pad rezervacija u Hrvatskoj

Hrvatska se često svrstava među evropske zemlje koje najviše zavise od turizma, pri čemu prihod od te grane čini oko jedne petine BDP-a. U 2021. godini Hrvatsku je posetilo 13,8 miliona turista te je ostvaren 84,1 milion noćenja. BDP je tada porastao za 10,4 odsto. No i u Hrvatskoj je sada zabeležen pad broja rezervacija, navodi Njujork tajms

Privatna izletnička kompanija Dubrovnik bouts, čija većina klijenata stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, očekivala je da će ova godina rušiti rekorde. No nakon rata u Ukrajini, stopa rezervacija je pala za 70 odsto.

„Strancima smo na karti udaljeni jedan centimetar od Ukrajine“, rekao je vlasnik kompanije Nikša Smojver.

Dodatno, čarter-kompanije brinu zbog porasta cene gasa i moguće nestašice goriva. Dubrovnik bouts sada naplaćuje izlet na relaciji Dubrovnik–Hvar 685 evra. Kompanija do sada nije povećala cene karata, ali će možda morati da uradi.

„Oseća se depresija“

Slična situacija je i u Italiji, gde je sve manje optimizma i nade u uspešnost ove sezone. Pre pandemije, turizam je činio oko 14 odsto italijanskog BDP-a, a 2019. je ovu zemlju posetilo više od 63 miliona turista.

„Oseća se depresija. Mislili smo da je kriza zbog pandemije gotova, a sada je opet zabeležen pad rezervacija“, rekla je Margerita Kaponi, koja radi kao turistički vodič u Rimu.

Bernabo Boka, predsednik italijanskog hotelskog udruženja Federalbergi, rekao je da ga najviše brinu troškovi energije, koji su poslednjih meseci u Italiji znatno porasli.

„Hoteli troše puno energije. Rade sedam dana u nedelji, 24 sata na dan. Cena energije je stoga važna komponenta u poslovanju“, kazao je Boka.

Italijanski ministar turizma Masimo Garavalja je nedavno spomenuo anketu sprovedenu među putnicima iz SAD u kojoj je 47 odsto od 4.500 ispitanika reklo da će posetiti Evropu tek kada vide kako će se razvijati situacija u Ukrajini.

„Naravno, ako polovina američkih turista ne dođe u Evropu, to će biti drama“, rekao je Garavalja.

Neki ipak optimistični u pogledu sezone

No mnoge turističke agencije ipak su optimistične u pogledu ove sezone, uprkos ratu koji se vodi u Evropi i pandemiji koronavirusa. Prošle nedelje putnička agencija Ekspedija objavila je da Evropu čeka „dobro leto“, dodavši da su američki turisti ove godine pet puta više pretraživali putovanja za Britaniju, Nemačku i Francusku u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Hotelijeri na Kosta Blanki su sa turističkim agencijama potpisali ugovore s fiksnim cenama, što će verovatno za rezultat imati manji broj otkazivanja. Kuenca, iz lanca hotela Medžik Kosta Blanka (Magic Costa Blanca), rekao je kako za sada nije povisio cene i da je već rezervisana polovina hotelskih soba.

„Moraćemo da pratimo inflaciju i možda ćemo morati da prilagodimo naše stope kako bismo zadržali profit. Nećemo imati toliko dobru godinu kao smo očekivali. Ali još uvek postoji velika potražnja. Naime, ljudi su tokom pandemije shvatili da bi mogli da umru i da neće živeti večno pa sada više razmišljaju o odmoru i slobodnom vremenu“, rekao je Kuenka.

Vendi Hartfild, učiteljica iz Jorkšira u Engleskoj, stigla je prošle nedelje u španski Benidorm sa nadom da će upiti dosta sunca i igrati golf. No zbog kiše je većinu vremena provela u zatvorenom.

„Htela bih da se vratim na leto, ali s obzirom na to kako se stvari razvijaju, to bi moglo da bude preskupo. Prvo moram da platim račune kod kuće“, rekla je Vendi Hartfild.

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više