Hercegovina Vijesti

Posljedice kovida posebno manifestne na kardiovaskularnom sistemu

Nakon Međunarodnog kongresa HISPA BH, kao značajnog naučnog događaja, čiji je cilj da nauka bude pristupačna u neposrednoj praksi, donesen je niz zaključaka, među kojima i taj da je virus korona kod oboljelih prouzrokovao niz promjena na organima i sistemima, a posebno su posljedice manifestne na kardiovaskularnom sistemu.

U protekle dvije godine značajno se povećao morbiditet i mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, kao i stepen njihovih kliničkih manifestacija. Pokazano je da su mjere zaštite, kako lične /nošenje maski, socijalna distanca/, tako i društva u cjelini /vakcinacija/ značajno spriječile broj komplikacija u /post/kovid periodu – navedeno je u zaključcima.

Posljednji, četvrti zaključak, podrazumijeva da je kontinuirana edukacija zdravstvenih radnika, ali i stanovništva u cjelini, apsolutni preduslov očuvanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih i drugih bolesti, saopšteno je jutros iz Bolnice „Sveti vračevi“ Bijeljina.

Kada je riječ o usaglašenim preporukama, neophodno je da svi oni koji su prebolovali kovid 19 infekciju obavezno posjete svog izabranog/porodičnog ljekara, provjere svoje zdravstveno stanje radi dalje adekvatne dijagnostike post-kovid sindroma, prevencije i liječenja komplikacija.

– Važno je nastaviti sa mjerama zaštite /vakcinacija, nošenje maski-u skladu sa preporukama/ zbog suzbijanja pandemije i sprečavanje postkovid komplikacija. Preporuka je kreatorima zdravstvenih politika i zdravstvenim ustanovama da u narednom periodu posebnu pažnju usmjere na programe prevencije bolesti i promocije zdravlja u oblasti kardiovaskularnih bolesti – navedeno je u saopštenju.

Iz Bolnice su zahvalili svim učesnicima, sponzorima, posjetiocima, javnim institucijama, medijima i svim ljudima dobre volje koji su podržali ideju da u Bijeljinu budu dovedeni svjetski stručnjaci.

– Posebnu zahvalnost upućujemo predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i Njegovom preosveštenstvu episkopu Fotiju, uz čiju je podršku i blagoslov ovaj naučni skup dobio značaj koji mu i pripada – napomenuli su iz Bolnice.

Drugi međunarodni Kongres HISPA BH, koji je održan u Bijeljini od petka do nedjelje, 1. do 3. aprila, u organizaciji Udruženja HISPA BH, Bolnice „Sveti vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, prema ocjeni učesnika i stručne javnosti po mnogo čemu je najjači događaj u posljednjih 30 godina u Republici Srpskoj i BiH.

Kongres HISPA BH, sa međunarodnim učešćem, okupio je eminentne stručnjake iz 12 zemalja, 700 predavača i više od 1.000 posjetilaca.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

„Gorica fest“: Prikupljeni novac darovan u humanitarne svrhe

Urednik

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više