Ex YU Vijesti

Prva „žrtva“ ratne krize u Hrvatskoj – toalet papir: Skaču cene, preti i nestašica

Proizvođači higijenske papirne konfekcije u Hrvatskoj povećali su cene ili najavili povećanje za 20 do 30 odsto. Među njima je i WC papir, piše Lider.

Delt papir podigao je cene oko 19 odsto, Zewa podiže cene 23 odsto , Euro Rosa 24-29 odsto, dok Violeta cene diže 15-20 odsto.

„Razlog je povećanje cena sirovina, celuloze koja je od prosečne cene od 900 evra po toni skočila na 1.500 evra po toni. Uz taj porast značajno je poskupeo i materijal za pakovanje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cenu na fakturu za prevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cene dizela“, kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor Delt papira.

„Ono što nam sigurno predstoji jeste, ako se situacija s cenom gasa ne stabiizuje i on nastavi s ovakvim oscilacijama, nestašica toalet papira i ostalih sličnih proizvoda uz još veće cene za potrošače“, kaže Kišak.

Iz drugog proizvođača papirne konfekcije, Euro Rose, takođe kažu da su cene porasle zbog ratnog stanja, cena sirovina, energenata, rada i transporta. Iz Violete za Lider potvrđuju da su „primorani da najave novu korekciju veleprodajnih cena koja će stupiti na snagu od 8. maja 2022“.

„Korekcija će najviše uticati na papirnu konfekciju (toalet papir, papirne maramice…) gde očekujemo poskupljenje između 15-20 odsto“, najavljuju, prenosi Indikator.

„Globalno povećani troškovi nabavke sirovina rezultat su kontinuirane snažne potražnje u više sektora, ozbiljno ograničenih zaliha i kriznih izazova u celom lancu snabdevanja. S naše strane radimo sve da osiguramo zalihe sirovina i gotovih proizvoda kako bi isporuke prema našim kupcima tekle neometano. Dosadašnjim korekcijama smo deo troškova preneli na krajnje potrošače. Drugi deo tih troškova pokušavamo da amortizujemo internim uštedama i drastičnim rezanjem marži, a ne dirajući kvalitet proizvoda“, poručuju iz Violete.

 

Izvor: B92

BONUS VIDEO

Slični članci

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više