RS i BiH Vijesti

Povećan broj ilegalnih ulazaka u BiH ove godine

Priliv migranata u BiH ove je godine u blagom porastu, do sada je registrovano oko 28.000 ulazaka, ali uprkos tome situacija na terenu je stabilna, a domaće službe posljednjih mjeseci na drugu stranu vratile su značajan broj ilegalaca, samo u jednom danu više od 80 njih.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, navodeći da je prošle godine registrovano nešto manje od 27.000 migranata, kojima je BiH samo prečica do Evropske unije.

– Povećanje procentualno nije veliko, ali je svakako do njega došlo. Sigurno da je bilo i onih koji su ušli u zemlju, a da nisu registrovani, ali nikome od njih nije cilj zadržavanje u našoj zemlji, koja je tranzitna. Sa Graničnom policijom BiH radimo na odvraćanju migranata koji nastoje da uđu u BiH, kako na prelazima sa Srbijom i Crnom Gorom tako i na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. U posljednja dva-tri mjeseca imali smo značajan broj vraćenih migranata, a zanimljivo je da je za jedan dan na granici sa Srbijom vraćeno više od 80 njih kojima nismo dali da uđu – rekao je Laketa.

On je dodao da je situacija sa migrantima u BiH stabilna te da domaće službe udruženim snagama sve drže pod kontrolom.

– U privremeno prihvatnim kampovima trenutno boravi između 2.200 i 2.700 migranata i nema problema kada je u pitanju stanje bezbjednosti. U kampovima “Lipa” i “Blažuj” nedavno smo, u saradnji sa policijskim agencijama, imali određene aktivnosti o pitanju terorizma. Zahvaljujući toj akciji uspjeli smo pronaći hladno oružje koje su pojedini migranti posjedovali, ali vatrenog nije bilo kao što je bio slučaj u Srbiji – naveo je Laketa i dodao da određenih problema zna biti kada se zatvori granica sa Hrvatskom kada se poveća broj migranata u kampovima.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da je policija na teritoriji Republike Srpske za devet mjeseci ove godine pronašla i evidentirala 709 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 76,5 odsto manje u odnosu na isti period lani. Istakli su da je najveći broj njih porijeklom iz Avganistana i to 52,3 odsto te Maroka 12,3 odsto.

– Najviše je migranata pronađeno na teritoriji policijskih uprava Zvornik, Banjaluka, Doboj i Bijeljina. Tužilaštvu BiH podneseno je osam izvještaja protiv 11 osoba koje su krijumčarile 65 migranata. Takođe, četiri migranta iz Avganistana na području Čajniča izazvala su požar na štali, koja je u potpunosti izgorjela. Lišeni su slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje – dodali su u MUP-u.

Dodali su da preduzimaju sve potrebne mjere da stanje bezbjednosti na području Srpske bude povoljno.

Pojačane kontrole

U Graničnoj policiji BiH kažu za “Glas” da, uprkos nedostatku ljudstva, ulažu maksimalne napore u zaštiti državne granice, sprovodeći pojačane mjere graničnih provjera, nadzora granice i sigurnosti vazdušnih luka.

– Kontinuirano pratimo stanje na državnoj granici i preduzimamo pojačane aktivnosti nadzora koji obuhvata vanredno angažovanje ljudstva u jedinicama koje su najviše izložene migracijskom pritisku, kao i preraspoređivanje zaposlenih. Takođe, u kontinuitetu razmjenjujemo informacije i saznanja sa partnerskim agencijama na svim nivoima u BiH, kao i na međunarodnoj razini sa ciljem sprečavanja svih bezbjednosnih prijetnji – naveli su u Graničnoj policiji BiH.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više