RS i BiH Vijesti

Primjena vještačke inteligencije u Bosni i Hercegovini

Koncept vještačke intеligencije u Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku, razumije manje od jedan posto stanovništva, što zemlju pozicionira na začelje relevantnih anketa. Procjene su da će u narednih trideset godina sve industrije, školstvo, zdravstvo i javna uprava na neki način implementirati vještačku inteligenciju.

Bijeljinska bolnica „Sveti vračevi“ nedavno je postala prva javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja je u rad uvela vještačku inteligenciju.

ZLATKO MAKSIMOVIĆ , direktor bolnice „Sveti vračevi“ Bijeljina

„Moje mišljenje i mišljenje mojih kolega je da mi treba da kontrolišemo vještačku inteligenciju, a ne ona nas“.

NEBOJŠA TASIĆ, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje

„Vještačka inteligencija je tu da pomogne ljekarima da se manje bave nekim administrativnim radom, a da svoj mozak koriste da na najbolji mogući način pomognu pacijentima“.

Istraživanja su pokazala da će generativna umjetna inteligencija u narednih deset godina moći doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda na globalnom nivou za sedam odsto. Kako bi se nosili sa ovim izazovima, upozoravaju stručnjaci, potrebna je strategijska inicijativa koja će podržati proces digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

DRAŽEN VIŠNJIĆ, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske

„U Republici Srpskoj imamo dobar primjer u Privrednoj komori. Privredna komora je razvila jedan četbot za privrednike u okviru jednog posebnog programa. Što se tiče servisa javne uprave, oni se uglavnom odnose na razvoj tih četbotova tako da su neke države razvile četbotove koji rade sa građanima“.

Internet je trenutno preplavljen člancima o napretku u polju vještačke inteligencije. Mnoge velike kompanije se već uveliko oslanjaju na ovu tehnologiju, a očekuje se da će vještačka intiligencija u bliskoj budućnosti zamijeniti 30 odsto poslova u razvijenim zemljama.

BORISLAV VUKOJEVIĆ, Fakultet političkih nauka Banjaluka

„Ta generativna vještačka intiligencija ima ogroman potencijal, ukoliko se koristi na pravi način. Ja volim reći da je generativna vještačka intiligencija onoliko dobra koliko su dobri ljudi i zato se akcenat uvijek stavlja stavlja na etičko korištenje vještačke intiligencije“.

Evropska unija trenutno vodi raspravu o zakonu, koji će vjerovatno biti prvi zakon o vještačkoj inteligenciji na svijetu.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više