RS i BiH Vijesti

Profesor izračunao koliko solarni paneli smanjuju račune za struju

Za godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici u Srbiji broj onih koji sami proizvode struju je tri puta veći.

Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela, a početkom ljeta biće novi konkurs. Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati.

U Srbiji ima 1.300 kupaca-proizvođača električne energije – 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

– Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam moje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina – ističe Nikola Rajaković, profesor Elektroetehničkog fakulteta u Beogradu.

Za priključenje desetak dana

U “Elektrodistribuciji Srbije” tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primjedbi da je procedura i dalje zahtjevna.

– Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova – naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u “Elektrodistribuciji Srbije”.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmjene zakona o obnovljivim izvorima energije od aprila uvele su nova pravila .

Podsticaji za zelena ulaganja

– Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti – ističe Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Željko Marković, lider za energetiku u “Dilojtu” ukazuje da je koncept prozjumera važan zato što se daje mogućnost ljudima da budu aktivniji na tržištu, da proizvedu neku električnu energiju.

– Naročito je važan za neka veća proizvodna preduzeća koja na taj način mogu da obezbede određeni deo energije po već unapred poznatoj ceni – navodi Marković.

Srbija je zakoračila u enrgetsku tranziciju, a najvažnije da su u tom procesu aktivni i građani i mala privreda.

Iz Vlade obećavaju da će podsticati i olakšati zelena ulaganja.

 

 

Izvor: Glas Srpske

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Sistem „Pronađi me“ ubrzo i u Republici Srpskoj

Urednik

KC Trebinje: Predstavljenje knjige “Ustanak u Istočnoj Hercegovini

Urednik

Opština iz BiH refundira dio troškova polaganja vozačke dozvole

Urednik

Koliko plata ste se trebali odreći u Jugoslaviji da bi kupili automobil?

Urednik

Kratkodlaki heroj: Ko je pas Zigi, koji je angažovan na traženju nestale djevojčice

Urednik

Danas pretežno sunčano, u drugom dijelu dana porast oblačnosti

Urednik

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Urednik

Usredsrediti se na pozitivne stvari pomjeranja kazaljki naprijed

Urednik

Trebinje: Uspješni đaci, studenti, sportisti i privrednici uskoro u posjeti Beču

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više