Hercegovina Vijesti

Propale firme dužne 157 miliona maraka za PDV

Pojedina preduzeća u BiH godinama ne isplaćuju svoje obaveze za indirektne poreze, a prema posljednjem presjeku stanja, firme koje su završile u stečaju i likvidaciji duguju više od 157 miliona maraka.

U izvještaju o radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za prošlu godinu, koji je nedavno usvojen, navedeno je da privredni subjekti nad kojima je pokrenut stečaj i likvidacija duguju ukupno 157,66 miliona KM.

– Od ukupno prijavljenih potraživanja prema entitetskim sjedištima stečajnih i likvidacionih dužnika, 96,59 miliona maraka se odnosi na preduzeća iz FBiH, 58,72 miliona KM na ona iz Srpske, a 2,34 miliona otpada na privrednike iz Brčkog – navedeno je u izvještaju UIO.

Samo u prošloj godini podneseno je 310 prijava potraživanja za namirenje duga u stečajnom i likvidacionom postupku u iznosu od 38,80 miliona maraka KM.

– Za 18,5 miliona veća je prijava potraživanja u 2021. godini u odnosu na godinu ranije, ali je broj podnesenih prijava manji za 120. To znači da je iznos duga preduzeća nad kojima se pokreće stečaj veći – naveli su poreznici.

U izvještaju UIO navedeno je i da su grupe za prinudnu naplatu donijele u prošloj godini 712 rješenja o zastari duga na osnovu kojih su otpisane obaveze teške 11,83 miliona maraka, a godinu ranije po istom osnovu brisan je dug od 27,55 miliona maraka.

– Razlog tome je što su stvoreni uslovi da se više dugova ostavi na snazi primjenom zakonskih propisa – naveli su poreznici.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da najveći iznos obaveza preduzeća u stečaju i likvidaciji otpada na PDV koji je nastao iz različitih poslovnih aktivnosti firmi.

– Te aktivnosti najčešće su bile vezane za doradne poslove, ali i one koje su vezane za izvoz koji očigledno nije ostvaren. UIO je očekivao da taj novac naplati, ali od toga nema ništa. Primjer za to je Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente koja je jedan od većih dužnika po osnovu PDV-a – rekao je Pavlović.

Naglasio je da je potrebno usmjeriti sve snage na kontrolu realizacije poslova i naplatu PDV-a.

– To nekada nije moguće pratiti u kratkom periodu. Kontrole su obično strože tek onda kada nastane veliki iznos obaveza. Mislim da je broj takvih neodgovornih pojedinaca koji akumuliraju obaveze prema nadležnim institucijama sve manji – naveo je Pavlović.

Naglasio je da se pokazalo da, nakon što preduzeća odu u stečaj, obično samo rijetki naplate svoja potraživanja.

– Zbog toga UIO treba da čisti bilans. Dug koji firme imaju nakon što nad njima bude pokrenut stečaj najbolje je odmah isknjižiti ili barem staviti na konto sumnjivih i nenaplativih potraživanja – zaključio je Pavlović.

Šteta

UIO je u 2021. godini podnio 101 izvještaj Tužilaštvu BiH protiv poreskih obveznika za koje sumnja da su pričinili štetu i oštetili budžet institucija BiH u iznosu od 67,16 miliona maraka. Iznos prijavljene štete veći je za 51,04 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više