Da su ljubav i znanje osnova svega što radimo vidimo i na primjeru Dimitrija Samardžića, dvadesetdvogodišnjaka koji je uložio mnogo truda i vremena kako bi što bolje shvatio sve tajne zdrave ishrane pa je iz prvobitne potrebe za redukovanjem sopstvenih životnih navika razvio mali biznis velikog potencijala. Vedar i nasmijan, spreman da uči i istražuje, uspio je da primjeni svoje znanje i da na jedan bitan način mijenja svoj stil života, ali i svojih sugrađana, pomažući im da shvate da nije teško hraniti se zdravo i kvalitetno. Tako su nastale proteinske kaše u čaši, praktičnog pakovanja, lake za poneti, a ukusa koji parira najljepšim poslasticama.
Dimitrije Samardžić
„Primarni cilj mi je bio da napravim zdrav i kvalitetan obrok koji se može dobiti veoma lako i brzo kako bih spriječio impulsivno pribjegavanje nezdravoj i nekvalitetnoj hrani koja nas ne zasiti na duži vremenski period. Tako se razvila ideja o proteinskim kašama. S obzirom da već četiri godine svakodnevno konzumiram kaše bogate proteinima, uvjerio sam se u to da su ovsene pahuljice i ostale namirnice koje koristim u proizvodnji izuzetno hranljive i rijetko kad vam dosadi jedan takav obrok, što nije slučaj sa brzom hranom“, priča nam Dimitrije.
Ipak, nešto što je počelo kao potreba za zdravijim načinom života polako je prerastalo u ideju za pokretanjem sopstvenog biznisa u koji će biti uključena čitava porodica. Dimitrije je, sigurni smo, ozbiljno pristupio svom poslu, a jedna od najbitnijih odlika njegovih kaša je da, pored kvalitetnog sadržaja, imaju odličan ukus i na taj način nas spriječavaju da posegnemo za brzom hranom.
„Danas, uz znanje korišćenja telefona i računara, svako može da sazna i edukuje se iz raznih oblasti svog interesovanja. Posljednjih pet godina sam učio o ishrani, makronutrijentima i mikronutrijentima koji su potrebni ljudskom organizmu. Ipak, uprkos svim pogodnostima koje nam internet pruža, još uvijek ne znamo mnogo toga, naročito u manjim sredinama. Mnogo ljudi nije svjesno da su kreatin i protein jedni od najistraženijih suplemenata u svijetu i da se čak preporučuju trudnicama koje nerijetko imaju nedostatak kreatina. Takođe, veliki broj ljudi danas ima smanjen dnevni unos proteina, a za normalan rad metabolizma neophodno je unositi određenu količinu. Zbog toga sam poslednjih pet godina učio o važnosti ishrane i unošenju određenih suplemenata“, priča nam Dimitrije srećan što je bio okružen ljudima koji treniraju i koji su uvijek bili spremni da probaju njegove kaše i daju povratnu informaciju.
Dimitrije ističe da se odmalena bavio sportom i kako je sve dublje ulazio u to poželio je da ima kvalitetan i zdrav način života. Tako su se polako rađale nove ideje, a prije skoro godinu dana svjetski slatkiši poput kaprija, snikersa, čizkejka su dobili svoju proteinsku varijantu, vjerujemo podjednako ukusnu, a daleko zdraviju i hranljiviju.
„Cilj je bio da prekopiramo ukus koliko možemo i da sličnošću sa originalnim slatkišima pokažemo i dokažemo da nije nemoguće da obrok bude zdrav, ukusan i kvalitetan. Tako sam počeo da tražim pravu kombinaciju sastojaka kako bih stvorio kaše idealne strukture i savršenog ukusa i vjerujem da sam uspio u tome. Prošlo je dosta vremena dok sam napravio prve dvije proteinske kaše, čoko-višnju i čizkejk. U sastavu svake kaše su vlakna u vidu voća i ovsenih pahuljica, zatim ugljeni hidrati bez viška šećera i, naravno, proteini su neizostavni dio koji kašu čine hranljivom. Panakota je na primjer napravljena od proteinske smjese i islandskog proteinskog jogurta. Pored ovsenih pahuljica i proteinske smjese koristim i pšenični griz, a namjeravam da u ponudu uvrstim i proteinski sutlijaš“, priča nam Dimitrije.
Da je Dimitrije ozbiljno pristupio razvoju svog posla pokazuje i to što se njegovi proizvodi redovno bakteriološki ispituju.
„Želim da ljudi shvate koliko je bitno šta unosimo u svoj organizam i da ih osvijestim da je moguće imati kvalitetne i brze obroke bogate proteinima“.
Dimitrije naglašava da je rok trajanja proteinskih kaša sedam dana jer u njima nema aditiva koji bi pokvarili strukturu proizvoda.
„Treba mnogo vremena da se jedna kaša napravi i u taj proces je uključena čitava porodica. Prvo se napravi proteinska smjesa koja se sastoji ili od griza koji se kuva sa proteinima ili od ovsenih pahuljica sa proteinima, zatim se proteinskoj smjesi dodaje proteinski islandski jogurt koji je skoro svega sastav i voće u određenoj mjeri. Proces punjenja čaše podijelimo u dva dijela kako bi se zadržao lijep ukus“, priča Dimitrije.
Priznaje, iako mu je cilj da se proširi i van Trebinja, trenutno ne želi značajno da poveća obim posla kako bi bio u mogućnosti da zadrži domaću proizvodnju proteinskih kaša.
Dimitrije je shvatio da proteini igraju ključnu ulogu u našem tijelu i nakon mnogo truda i učenja o ishrani napravio je proteinske kaše koje su odličan način da unesete dovoljno proteina u svoju ishranu.
Dimitrije Samardžić je pravi primjer kako strast, znatiželja i predanost mogu dovesti do velikih uspjeha. Njegova lična potreba za zdravijim načinom života dovela je do stvaranja proteinskih kaša koje su, kako on kaže, sastavni dio ishrane mnogih sportista u Trebinju. Ovaj strukovni inženjer informacionih tehnologija je, želeći da podigne svijest o važnosti zdrave ishrane, razvio kvalitetne i ukusne proizvode bez aditiva, oslanjajući se na prirodne sastojke i bezuslovnu podršku svoje porodice i prijatelja.
Izvor: Radio Trebinje