RS i BiH Vijesti

Prva banka u BiH sa zaradom većom od 100 miliona KM

Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje lične rekorde u prihodima i zaradi.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi – UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 miliona KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da zarada jedne banke pređe iznos od 100 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Poređenja radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 miliona KM.

Sve banke zajedno registrovane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363,4 miliona KM. Ovo je za oko 70 miliona KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 miliona KM.

Ukupni prihodi banaka u FBiH lani su bili oko milijardu i 189 miliona KM pokazuju, preliminarni podaci. Ukupni rashodi bili su 887 miliona KM.

Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankrski sistem u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka.

Inače, u svjetlu trenutnih dešavanja u svijetu kada je riječ o bankarskom sektoru, odnosno krize u nekim svjetskim bankama, treba reći da bankarski sistem u BiH nije ugrožen.

Kapital bankarskog sektora u BiH uglavnom čine depoziti domaćih građana i privrede a izložnost je stranom kapitalu veoma mala, pa razloga za paniku nema.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH, okolnosti su čudne

Urednik

Sistem „Pronađi me“ ubrzo i u Republici Srpskoj

Urednik

KC Trebinje: Predstavljenje knjige “Ustanak u Istočnoj Hercegovini

Urednik

Opština iz BiH refundira dio troškova polaganja vozačke dozvole

Urednik

Koliko plata ste se trebali odreći u Jugoslaviji da bi kupili automobil?

Urednik

Kratkodlaki heroj: Ko je pas Zigi, koji je angažovan na traženju nestale djevojčice

Urednik

Danas pretežno sunčano, u drugom dijelu dana porast oblačnosti

Urednik

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Urednik

Usredsrediti se na pozitivne stvari pomjeranja kazaljki naprijed

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više