RS i BiH Vijesti

Raste broj mališana u vrtićima u Srpskoj

Broj djece koja borave u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj iz godine u godinu raste, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Tako je, prema ovim podacima, u vrtićima u predškolskoj 2017/2018. godini bilo 10.240 djece, a godinu dana kasnije 12.156 djece.

„Broj djece u predškolskim ustanovama u Srpskoj je 2019/2020. godine porastao na 13.138 mališana, a 2020/2021. je bilo 11.247 djece“, navodi se u ovim podacima.

Prošle godine je u vrtićima boravilo ukupno 14.091 dijete.

Broj objekata u kojima su boravila djeca u predškolskim ustanovama je 2017/2018. godine bio 132, dok je prošle godine bilo 189 objekata.

U istom periodu je rastao i broj zaposlenih u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

„Tako je 2017/2018. godine bilo zaposleno 1.587 osoba, od kojih su 1.459 žene, dok su 2021/2022. u predškolskim ustanovama radile 2.072 osobe, od kojih 1.932 žene“, stoji u podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Sociolog Ivan Šijaković kazao je za „Nezavisne“ da je ovo veoma dobra stvar jer su roditelji shvatili da rana socijalizacija mnogo znači.

„Deca se u vrtićima lakše uklapaju, snalaze i formiraju vid neke početne društvenosti. Ovo je uzrokovano od više stvari, ali ustanove kao što su vrtići su veoma važne jer je potrebno da se deca što ranije socijalizuju kako bi i kasnije mogla nastaviti“, naglasio je Šijaković.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona je malo poremetila ove oblike socijalizacije jer djeca jedno vrijeme nisu mogla da idu u predškolske ustanove.

„Mi imamo dve vrste formalnih oblika socijalizacije za decu, i to su porodična socijalizacija koja je vezana za roditelje i rodbinu, te predškolska i školska socijalizacija koja je takođe veoma bitna za razvoj dece“, pojasnio je Šijaković.

Psiholog Aleksandar Milić istakao je da je ovaj podatak veoma dobar jer kad djeca idu u predškolske ustanove to veoma pozitivno utiče na njihov razvoj.

„I sam sam uključen u rad vrtića i mislim da su programi izvrsni i svestrano pomažu u razvoju djece, poboljšanju komunikacije i kontakta, a tu su i mnogobrojne aktivnosti kao što su druženje i igranje. To je nezamjenjivo i zato je preporučljivo da se djeca uključuju u program vrtića“, naglasio je Milić.

Ono što je takođe pozitivno, ali za roditelje, kako kaže Milić, jeste da ih vaspitači svakodnevno obavještavaju o ponašanju, aktivnostima djeteta, te o njihovim pozitivnim osobinama.

„Te osobine roditelji mogu primjenjivati i kod kuće. Takođe, mislim da su subvencije za privatne vrtiće dobra stvar jer je nedostatak javnih, a cilj je da što više djece boravi u predškolskim ustanovama“, naveo je Milić.

 

 

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više